Военни тайни се крият в мастилницата от „Малката Виена"

0
Луксът в „Малката Виена"
Луксът в „Малката Виена"

Уникална мастилница разказва истории за лукс и война в нова музейна изложба

В Музея на градското всекидневие е подредена нова изложба „Луксът в „Малката Виена", където централно място заема забележителна мастилница с фигура на девойка. Артефактът представлява изящна композиция, в която момичето държи писмо и огледало, изработена от метална сплав „регюле", известна още като „бронзът на бедните".

Военни следи върху луксозен предмет

Особен интерес представлява гравираният монограм „МУ" върху мастилницата, придружен от датите „VIII 1916 XI 1917". Специалистите свързват тези дати с важни военни събития - формирането на Трета българска армия през август 1916 година за румънския фронт и Четвърта българска армия през ноември 1917 година за Южния фронт. Произведението носи клеймото на престижната Вюртембергска фабрика за метални изделия (WMF) от Германия.

Връзка с окопното изкуство

„Подготовката на една изложба отнема доста време и е свързана с преоткриването на нови значения и функции на предметите, както и поставянето им в различен културен контекст", споделя Десислава Тихолова, куратор на изложбата.

Експонатът се вписва в концепцията за Тренч Арт, която Русенският музей активно развива. Наскоро музеят представи изложбата „Разкази от окопите. Българския тренч арт", обединяваща 35 музея. Експозицията показва как военните материали като муниции, сандъци за боеприпаси и чували за продоволствие са преобразени в пепелници, вази, моливници и прибори за хранене.

В настоящата изложба „Луксът в „Малката Виена" присъстват още два артефакта от предишната експозиция - поставка за яйца и сервиз за ракия, собственост на отдел „Етнография" на Русенския музей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари