Водната криза в България: заплахи и реалности

0
Емил Димитров: Цялата каскада „Арда” и река „Тунджа” се източват умишлено
Емил Димитров: Цялата каскада „Арда” и река „Тунджа” се източват умишлено Видео: NOVA

Емил Димитров: Цялата каскада „Арда” и река „Тунджа” се източват умишлено

Бившият министър на околната среда и водите, Емил Димитров, изрази сериозни опасения относно състоянието на водните ресурси в България. В интервю за предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS, Димитров заяви, че язовир „Ивайловград” е пълен с тиня, а цялата каскадаАрда” и река „Тунджа” се източват умишлено. Тези действия според него водят до сериозна заплаха за водоснабдяването в страната.

Взривове в Елин Пелин: Няма риск от замърсяване на въздуха

Според Емил Димитров, няма риск от замърсяване на въздуха в резултат на неотдавнашните взривове в Елин Пелин. Въпреки че вятърът носи облака от взрива, опасността се разсейва на разстояние над 1 километър от мястото на инцидента. „Ако падне дъжд, винаги има риск от концентрация на веществата в почвата, но облакът се разсейва”, поясни Димитров, добавяйки, че складът с фойерверки, където е станал инцидентът, е построен по съвременни стандарти и случаят изглежда като нещастен инцидент.

Водна криза: Рискът за Южното Черноморие

Емил Димитров също така изрази тревога относно възможността за водна криза, особено в Южна България. Той подчерта, че докато Северна България, и по-специално Варна, разполага с резервни източници на вода като сондажи и два язовира, Южното Черноморие е в много по-критично състояние. „Един язовир може да е преливал между февруари и май, а сега има вода за 10 месеца, ако не падне дъжд”, предупреди Димитров.

Състоянието на язовирите в страната

В началото на годината повечето язовири в България бяха пълни, но в момента няколко от тях са в критично състояние, според Димитров. Сред най-засегнатите са язовирите „Тича”, „Камчия”, „Жребчево” и „Копринка”. „Изпуснахме едногодишния отток на водата за три месеца. Той бе излят и замина в реките, рибата в 3-4 или 5 язовира ще измре. Подарихме водата на тези, които правят ток и на други”, коментира Димитров.

Умишлено източване на водни ресурси

Димитров обвини, че язовир „Ивайловград” е пълен с тиня и че едногодишният отток на България е бил източен през реките Арда и Тунджа. Той също така заяви, че в Перник умишлено се източва язовирът, за да се извършват ремонтни дейности на стената и тунела на сухо, което е по-евтино, но не е предвидено, че може да липсва дъжд. „Сега ситуацията е друга”, отбеляза Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    русенец
    Този по образование е хореограф на народни танци и пенкилер специалист на МВРО, сиреч дървен философ. Когато започне да прави разлика между миризма и отрови във въздуха, тогава му давайте трибуна!
  • 7
    2
    ПРОФЕСОР
    КРИЗА НЯМА,А ИМА ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ,ЗАПАСИТЕ,ПОЛИВНИ СИСТЕМИ / БИВШИ ОГРАБЕНИ /ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДНИ РЕСУРСИ И ИНФРАСТРУКТУРАТА. ЦЕЛ : ОГРАБВАНЕ НА ВОДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЧРЕЗ ВИДНИ КРИЗИ ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЧРЕЗ ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ И ПРОЕКТИ. ВЪПРОС : КОЙ ЩЕ ГИ РАЗСЛЕДВА ?
  • 8
    1
    През цялото време
    и аз твърдях същото.Източват се умишлено.Реки Арда и Тунджа напояват съседски земи.Спогодбите обаче са изтекли и се кара по инерция и страдаме ние.МОСВ и Басейнова дирекция не си вършат работата.Всички язовири са занемарени, за да обявят изкуствен воден режим.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари