Владимир Путин: Западът започна да преследва руски журналисти

1
Според Кремъл, западните страни се опитват да прикрият неудобни факти и правдива информация
Според Кремъл, западните страни се опитват да прикрият неудобни факти и правдива информация Снимка: kremlin.ru

Според Кремъл, западните страни се опитват да прикрият неудобни факти и правдива информация

Руският президент Владимир Путин отправи тежки обвинения срещу западните държави, твърдейки, че те систематично преследват руски журналисти, за да заглушат техните гласове. Това изявление беше направено в навечерието на неговото посещение в Монголия и бе публикувано в монголския вестник „Оноодор“. Изказването на Путин идва само няколко дни след като Москва наложи забрана на 92 американски граждани, включително журналисти и юристи, да влизат в Русия. Тази стъпка беше предприета в отговор на това, което Кремъл нарича „русофобския курс“ на Вашингтон.

Русия налага ограничения в отговор на „несправедливи действия“

Русия отдавна обвинява западните държави, че налагат несправедливи ограничения на руските медии в чужбина. Според Кремъл, западните страни се опитват да прикрият неудобни факти и правдива информация, като подлагат на репресии руските кореспонденти. Путин подчерта, че тези действия противоречат на принципите на свободата, които западните страни твърдят, че защитават.

„Западът, който се смята за стандарт за свобода, започна открито да преследва руските кореспонденти“, заяви Путин, подчертавайки, че медиите в Русия са свободни, стига да спазват руското законодателство. Той добави, че чуждестранните журналисти, които работят в Русия, трябва да бъдат наясно с това изискване.

Западът и Русия в противоположни позиции по въпроса за свободата на медиите

Изявлението на руския президент идва на фона на многогодишни репресии от страна на Кремъл срещу независимите медии в страната. От нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 година, Кремъл все по-често блокира инакомислещите гласове и затяга контрола върху медиите. Въпреки това, Путин настоява, че руските медии са свободни и че ограниченията, които се налагат на чуждестранните кореспонденти, са изцяло в рамките на закона.

Путин също така обвини западните държави в налагане на директна цензура върху руските журналисти, твърдейки, че медиите в Русия само „убедително представят руската гледна точка за актуалните проблеми на съвремието и за процесите, които протичат в света“.

Международната реакция и бъдещите стъпки

Реакцията на международната общност на последните действия на Русия и обвиненията на Путин тепърва предстои да се види. Въпреки това, напрежението между Русия и Запада по отношение на медийната свобода и правата на журналистите остава високо. Забраната за влизане на американски журналисти в Русия е поредният епизод в дългогодишната конфронтация между Москва и западните столици.

Русия, от своя страна, продължава да настоява, че защитава своите национални интереси и свободата на изразяване на своите журналисти, докато западните държави изразяват загриженост за репресиите срещу независимите медии и свободното слово в Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари