Владимир Путин: Някои от членовете на семейството ми говорят свободно китайски

1
Интересът към китайския език в Русия расте
Интересът към китайския език в Русия расте Снимка: kremlin.ru

Интересът към китайския език в Русия расте

Руският президент Владимир Путин днес направи любопитно разкритие пред ученици, като сподели, че някои от младите членове на семейството му владеят китайски език, съобщи Ройтерс. Това изказване беше направено по време на среща с ученици от Средно училище номер 20 в Кизил, Република Тува, разположен на около 4500 километра източно от Москва. Путин допълни, че докато китайският език набира все по-голяма популярност в Русия, английският също остава от съществено значение.

„Някои от членовете на семейството ми - малките, говорят и китайски – те го говорят свободно“, сподели президентът пред учениците, като подчерта важността на изучаването на английски език, въпреки нарастващото влияние на китайския.

Владимир Путин, който има две дъщери от бившата си съпруга Людмила, обикновено пази личния си живот далеч от публичността. Известно е обаче, че дъщерите му владеят няколко езика, включително руски, английски, немски и френски. Въпреки че президентът рядко говори за семейството си, руските медии съобщават, че той има поне трима внуци.

Интересът към китайския език в Русия расте на фона на укрепващото партньорство между Москва и Пекин. Според Путин тази тенденция е резултат от разширяващите се икономически, политически и културни връзки между двете страни.

Путин, който самият говори свободно немски, а също така е вземал уроци по английски, подчерта пред учениците, че английският език има огромно значение за обединяването на хората и обмена на знания в глобален мащаб.

Според преброяване от 2022 година, руският, английският, татарският, немският и чеченският са най-разпространените езици в Русия. Въпреки че китайският все още се говори от малък процент от населението, неговата популярност бързо нараства.

През май тази година Путин и китайският президент Си Цзинпин обявиха началото на „нова ера“ в отношенията между Русия и Китай, насочена срещу влиянието на САЩ. Те обвиниха Вашингтон в агресивен хегемонизъм, който разпалва хаос по целия свят. Още през февруари 2022 година, малко преди нахлуването в Украйна, Москва и Пекин обявиха партньорство „без ограничения“, което постави основите за настоящите стратегически връзки между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари