Владимир Путин: Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако достави оръжие на Украйна

2
Заплаха за болезнен отговор на фона на нарастващо напрежение
Заплаха за болезнен отговор на фона на нарастващо напрежение Снимка: Владимир Путин / Вконтакте

Заплаха за болезнен отговор на фона на нарастващо напрежение

Руският президент Владимир Путин, в рамките на пресконференция в Ханой по време на посещението си във Виетнам, отправи сериозно предупреждение към Южна Корея. Той заяви, че Сеул ще направи "голяма грешка", ако реши да снабдява Украйна с оръжие, и добави, че Москва ще отговори на такова действие по начин, който ще бъде болезнен за Южна Корея. Тази заплаха идва на фона на разпространена от южнокорейската агенция Йонхап новина, че след срещата между Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Сеул обмисля възможността да снабди Киев с оръжие.

„Колкото до доставката на смъртоносно оръжие в зоната на бойните действия в Украйна, това ще бъде много голяма грешка“, каза Путин. „Надявам се това да не се случва. Но ако все пак се случи, ние ще вземем съответните решения, които най-вероятно няма да се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея.“

Украинският президент Володимир Зеленски под заплаха от смяна

Путин прогнозира, че Западът ще смени президента на Украйна Володимир Зеленски в първата половина на 2025 г. поради неговите непопулярни решения, включително намаляването на наборната възраст. Той припомни, че пълномощията на президента Зеленски, според решението на украинския Конституционен съд от 2015 г., вече са изтекли.

„Всички непопулярни решения ще бъдат приписани на него, включително намаляването на наборната възраст, и това е всичко. Тогава ще бъде сменен. Мисля, че ще бъде някъде през първата половина на следващата година“, коментира Путин.

Отношенията с Виетнам и Северна Корея

По време на двудневната си обиколка в Азия, Путин имаше срещи с лидери на Северна Корея и Виетнам. Той подчерта насочването на интересите на Москва към Азия след наложените от Запада санкции заради конфликта в Украйна. Руският президент заяви, че Русия може да достави на Северна Корея високоточни оръжия по силата на сключения между тях пакт за взаимна отбрана.

Южна Корея няма от какво да се бои, тъй като клаузата за военна помощ в договора, който сключихме, се задейства само в случай на агресия срещу една от страните по него“, каза Путин.

Москва и Ханой подписаха споразумения по въпроси, включващи енергетиката, като подчертаха своите стратегически партньорства и интересите си в развитието на надеждна архитектура за сигурност в региона.

Реакция от Вашингтон

Изразената от Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия, предизвика реакция от Вашингтон. Говорителят на Държавния департамент на САЩ, Матю Милър, определи тези изявления като "невероятно обезпокоителни".

„Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално... в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила“, каза Милър.

Същевременно той отбеляза, че нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние, визирайки договора със Северна Корея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Путин Хуйло
    Каквото и да доставя Южна Корея, УСрайан вече е пътник!Зеленски е нелигитимен и скоро ще се вее обесен за краката подобно на идола си Мусолини! Очаква го близка среща с Бандера както и останалите бандеронацисти! Слава Кокаина!
  • -4
    3
    Путин Хуйло
    А Сев. Корея вече направи огромната грешка да достави ракети за гнусните рашистки окупатори! Слава Украина!!!
  • 5
    2
    фена на Путин
    Световния ред се завърта. Сащ са все по-жалки в скимтенето си. Русия, вместо да фалира, се развива а европа запада. Жалко че и ние го отнасяме заради точно шепа недоебани педеруги.
  • 6
    1
    Forza russia
    Forza russia Да го духат евроамериканските педали
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари