Ветово увековечи паметта на полковник Велико Пенчев

1

Уникален МиГ-15 пази спомена за легендарния авиатор

Град Ветово стана домакин церемония, посветена на паметта на изтъкнатия български летец-инструктор полковник Велико Пенчев. Събитието, организирано по инициатива на кмета д-р Мехмед Мехмед, привлече вниманието на множество официални лица и граждани.

Откриване на мемориалната плоча

В сърцето на града бе открита мемориална плоча, увековечаваща приноса на полковник Пенчев към българската военна авиация. Ритуалното откриване бе извършено от кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед и началника на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиан Радойски.

Почит към героя на българското небе

Заместник областният управител на Русе Георги Георгиев подчерта значимостта на събитието: "Този знак ще напомня на бъдещите поколения за изключителния професионалист и човек Велико Пенчев, който е оставил траен отпечатък в нашата история и сърцата на поколения български офицери."

Кметът на Ветово д-р Мехмед изрази своето възхищение към полковник Пенчев: "Полковник Пенчев е останал в паметта на поколения военнослужещи като доблестен офицер и достоен човек. Тази мемориална плоча е символ на почитта към неговия смел и непреклонен дух, жертвоготовност и любов към небето."

Президентско признание

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес, прочетен от неговия съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев. В него се казва: "Полковник Пенчев посвети живота си на българската военна авиация и обучението на младите пилоти за ВВС! Той беше човек с голямо сърце, лесно стопяваше дистанцията с младите обучаеми, бащински ги наставляваше и с личния си пример ги зареждаше с несломим български авиационен дух."

Символ на военно-патриотичната история

Д-р Надежда Цветкова, председател на клуб "Военноинвалиди" в Русе, подчерта приноса на полковник Пенчев за бойната авиация и изрази благодарност към кмета на Ветово за усилията в опазването на българската идентичност.

Церемония с военни почести

Събитието започна с приемане на почетен караул от бригаден генерал Юлиан Радойски. Паметната плоча бе осветена от викария на Русенския митрополит Негово Преосвещенство Макарий. В церемонията участва и 13-и младежки гвардейски отряд от Русе.

Историческо наследство

Мемориалната плоча е поставена в основата на бетонен постамент, крепящ самолет МиГ - 15 с борден номер 174. Този паметник, единственият запазен МиГ-15 в България, е поставен през 1985 година по инициатива на самия полковник Велико Пенчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари