Пенчо Милков: Велико Пенчев е пример за следващите поколения в авиацията

0

Тържествена церемония за 90-годишнината от рождението на летеца се състоя във Ветово

В град Ветово се състоя вълнуваща церемония за откриване на паметна плоча в чест на полковник Велико Пенчев, изтъкнат летец-инструктор в българската учебна и бойна авиация. Събитието бе посветено на 90-годишнината от рождението на забележителния пилот и събра множество официални лица и граждани.

Уникален паметник на авиацията

Паметният знак бе монтиран пред самолет МиГ-15 с борден номер 174, който е поставен пред училище "Васил Левски" във Ветово още през 1985 година по инициатива на самия полковник Пенчев. Този самолет има особено значение, тъй като е единственият запазен като паметник МиГ-15 в цяла България.

Официални лица почетоха паметта на авиатора

Кметът на община Русе Пенчо Милков присъства на събитието и в своето обръщение подчерта значимостта на полковник Пенчев за българската авиация: "Докато продължава да лети в спомените ни, ние поглеждаме нагоре, знаейки, че завинаги е сред звездите. Всяко излитане на полковник Велико Пенчев е било обещание за надежда, а всяко кацане - безопасно завръщане при любимите хора. Професионализмът му е пример за следващите поколения в българската авиация."

Военни почести и духовно освещаване

Церемонията започна с тържествено приемане на почетния караул от началника на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиан Радойски. Специално участие взе и 13-и Младежки гвардейски отряд от Русе, чието присъствие бе високо оценено от кмета на Русе.

Паметната плоча бе официално открита от кмета на Ветово - доктор Мехмед Мехмед, и бригаден генерал Юлиан Радойски. Викарият на Русенския митрополит Наум, Главиницкият епископ Макарий, заедно със свещеници от Русенската епархия, освети паметния знак, придавайки духовно измерение на церемонията.

Спомени и признание

Професор доктор полковник Мануш Христов от ВВВУ "Георги Бенковски" запозна присъстващите с богатата биография и значимите постижения на полковник Велико Пенчев. Много от жителите на Ветово споделиха лични спомени за легендарния пилот, допринасяйки за емоционалната атмосфера на събитието.

От името на президента Румен Радев, неговият съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев прочете поздравителен адрес, в който се казва: "Полковник Пенчев е дал криле на стотици пилоти и ще бъде запомнен с неговия принос за военното авиационно образование и ВВС. Той завинаги ще остане пример за отговорен и достоен български офицер, служил всеотдайно на родината."

Синът на полковник Пенчев - Лъчезар Пенчев, присъства на церемонията и изрази своята дълбока благодарност към всички, допринесли за реализирането на този паметен знак в чест на неговия баща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари