Веселина Вачкова: Липсата на официално обявяване името на патриарха е демонстрация

0
Историкът Христо Матанов не е очаквал този избор
Историкът Христо Матанов не е очаквал този избор Видео: NOVA

Историкът Христо Матанов не е очаквал този избор

"Липсата на официалното обявяване на името на новия български патриарх е демонстрация. Митрополитът, който напусна Светия Синод е отлъчен от общение от Руската църква. В момента се избира един отявлен привърженик на една позиция, която не е доминираща в голяма част от нашето духовенство”. Това заяви проф. Веселина Вачкова по NOVA.

Според нея за православния свят изборът на патриарх никога не е бил толкова важен. „Забавянето в церемониала обикновено означава ауфтакт – една власт налага минута мълчание. Да помислим – какво се случи. За пръв път се случва в нашата Църква”, каза проф. Вачкова.

Историкът Христо Матанов не е очаквал този избор. "Не мога да кажа кое е надделяло в този избор, защото не го очаквах", каза професорът. Новият патриарх печели само с три гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана, поясни той.

Не вярвам в колективния разум на Църковно изборния събор, събор. Става въпрос за борба на лобита”, заяви проф. Христо Матанов, специалист по средновековна българска и балканска история.

Според него старозагорския митрополит Киприан, който трябваше да обяви избора на новия патриарх Даниил, е усещал, че между новия патриарх Даниил и вселенския патриарх Вартоломей няма да има съслужение.

Проф. Матанов обясни, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства. "Не зная дали монашеският подвиг ще бъде достатъчен, за да се справи с тях”, обясни проф. Христо Матанов.

Той поясни, че като първо предизвикателство е геополитическата ситуация. „Второ – държавата е предприела мерки за финансова ревизия, въпреки че Светият Синод има собствени финансови институции. Патриархът ще има някаква роля в тази инспекция. Патриархът няма кой знае какви права. Това че носи бяло було, не го отличава кой знае колко от останалите. Той представлява БПЦ навън”, обясни проф. Матанов.

Неговите външнополитически пристрастия противоречат на това, което държавата е предприела, обясни историкът.

Приемам избора на новия български патриарх Даниил като избор за добро. Честитя на тези, които очакваха избора на патриарх”, обясни Христо Матанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари