Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

0
Психологът разказва за прогреса в социалните услуги за деца и семейства
Психологът разказва за прогреса в социалните услуги за деца и семейства Снимка: Община Русе / Архив

Психологът разказва за прогреса в социалните услуги за деца и семейства

Развитието на социалните услуги за деца и семейства в България бележи значителен напредък през последните десетилетия, като днес те са достъпни за всички родители в страната. Това сподели психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство", в интервю за Българското национално радио по повод 20-годишнината на организацията.

Банова, която е бивш заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, направи ретроспекция на развитието на грижата за деца в България. Тя отбеляза, че до 1945 година в страната е имало само два дома за деца без родителска грижа. След това, като част от политиката на комунистическата държава, започва систематичното създаване на такива институции.

"Вече няма деца, на които животът да минава в институция. Няма деца, на които животът да започва в дом. Това е друга епоха", подчерта Банова. Тя добави: "Не беше никак лесно затварянето на тези институции."

Психологът разказа за дейността на сдружение "Дете и пространство", което представлява мрежа от психолози, лекари и социални работници. Фокусът на организацията е насочен към подпомагане на деца и младежи с психични затруднения, за които физическото увреждане не е водещ проблем. Банова даде конкретни примери за работата на сдружението в градовете Русе и София.

"Социалните услуги, които управляваме, са малки, но успяваме да отговорим на конкретни въпроси и предизвикателства, които възникват в нашето общество", заключи Весела Банова, подчертавайки важността на индивидуалния подход в грижата за децата и младежите в нужда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари