„Еквилибриум" чества 20 години в служба на децата и семействата

0

Над 25 000 подкрепени деца за 20 години дейност

20 години „Еквилибриум" - Вдъхновение, професионализъм и постижения.

Сдружение „Еквилибриум" отбелязва своята 20-годишнина с празненство, което ще се проведе на 10 октомври 2024 година от 13:00 до 16:00 часа в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, разположен на булевард „Липник" 14 в град Русе. Екипът на организацията, заедно с децата и семействата, на които помага, очаква с нетърпение да посрещне гости и приятели на това значимо събитие.

Елена Петкова, програмен директор на „Еквилибриум", споделя историята на една от най-големите организации в Северна България, която се е утвърдила като защитник и застъпник на правата на децата и семействата, както и като доставчик на социални услуги.

„През 2004 година няколко души създадохме „Еквилибриум" с оптимизъм за бъдещето на децата в България", разказва Петкова. За изминалите две десетилетия организацията е успяла да подкрепи над 25 000 деца и техните семейства в община Русе и община Бяла чрез управляваните от тях социални услуги, както и на много други места в цяла България.

Основната мисия на „Еквилибриум" винаги е била децата да живеят в семействата си. Това е довело до тяхното участие като пионери в процеса на деинституционализация в страната. С подкрепата на британската организация „Надежда и домове за децата", през 2010 година „Еквилибриум" успява да закрие първия дом за бебета в България и да създаде модел за закриване на детските институции, който по-късно е приложен в цялата страна.

За 20-годишната си история, „Еквилибриум" е успяла да се погрижи за над 300 деца и младежи с увреждания. Организацията се отличава като единствената в България, която управлява една от най-тежките интегрирани здравно-социални услуги - Център за деца с увреждания, нуждаещи се от постоянна медицинска грижа. От 2016 година досега през центъра са преминали над 39 деца с тежки диагнози и прогнози. Най-големият успех на „Еквилибриум" е, че са успели да върнат 14 от тези деца в биологичните им семейства, да изведат 9 в приемни семейства и да осигурят осиновяване за 3 от тях.

Като активни членове на различни мрежи и коалиции, „Еквилибриум" участва във всички реформи в социалната сфера в България. Това включва промени в Семейния кодекс, създаването на новия Закон за социални услуги, Наредбата за качеството на социалните услуги, Наредбата за приемната грижа и много други нормативни промени, които водят до подобряване на средата за децата в страната.

Днес в семейството на „Еквилибриум" работят 125 специалисти, които организацията определя като свое най-ценно богатство и ресурс. Тези професионалисти влагат всичките си усилия в осемте социални услуги, управлявани от сдружението.

Еквилибриум" активно споделя своя опит в цялата страна, като нейните членове изпълняват роли на експерти, консултанти, супервизори и обучители. Организацията е създала множество авторски продукти, включително ресурсни материали, книги, филми и презентации, които са достъпни за всички специалисти в сферата на грижите за децата и техните семейства.

През годините „Еквилибриум" е разработила десетки иновативни практики, които са послужили като модели за нови социални услуги. Сред тях се откроява първият в страната интерактивен семеен център „В света на ранното детство", който е една от първите т.нар. общодостъпни услуги, формулирани в новата нормативна база. Друго значимо постижение е създаването на уникално пространство за игра в Детска градина „Братя Грим" в София, наречено „Храм на играта". Организацията се надява то да послужи като модел за реформиране на цялостното учене и развитие в ранна детска възраст в България.

Продължаваме да търсим нови предизвикателства и да се развиваме", споделя Петкова. „Вярваме, че ще успеем да променим разбирането за ранно детско развитие в страната и да продължим да сме модел за най-високо качество за предоставяне на социални услуги, в чийто център винаги е детето и неговото семейство."

С поглед напред към бъдещето, „Еквилибриум" остава вярна на своята мисия да подкрепя децата и семействата в България, продължавайки да въвежда иновативни практики и да работи за подобряване на социалната среда в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари