Венеция се кани да вдигне входната такса през 2025 година

0
Таксата от 5 евро на ден не спря тълпата от туристи
Таксата от 5 евро на ден не спря тълпата от туристи

Таксата от 5 евро на ден не спря тълпата от туристи

Венеция, известна със своите канали и архитектурни шедьоври, стартира смела инициатива тази година, налагайки входна такса от 5 евро за еднодневни посетители в пикови дни. Експериментът, който започна през април, беше насочен към ограничаване на огромния туристопоток, който редовно претоварва града. Градският съветник по туризма и социалното сближаване Симоне Вентурини сподели пред Ройтерс, че таксата е довела до незначително намаляване на тълпите, но вероятно ще бъде увеличена догодина.

Промени в туристическия поток

Венеция стана първият град в света, който въвежда такса за еднодневни туристи с надеждата, че "данъкът" ще охлади ентусиазма на мнозина за кратки посещения. Въпреки че пилотната схема продължи само 29 дни и приключва на 14 юли, първоначалните резултати са окуражаващи. Вентурини подчерта, че макар тълпите да не са намалели значително, в някои почивни дни е имало по-малко посетители в сравнение със същия период на миналата година.

"Никой не е вярвал, че ще решим проблема за една нощ", каза Вентурини. "Много по-резултатни през следващите години ще бъдат решенията да вдигнем таксите и да разширим дните в обхвата на системата."

Мненията се разминават

Докато градската управа продължава усилията си за намаляване на дневните екскурзианти, особено през почивните и празнични дни, опозицията не е съгласна с подхода. Общинският съветник от опозицията Джовани Андреа Мартини нарече схемата "пълен провал", твърдейки, че градът продължава да се пука по шевовете от туристи. Мартини посочи, че броят на плащащите таксата намалява, поради разпространения слух, че налаганите глоби не се събират.

Вентурини призна за наличието на "много малко, а вероятно и никакви наложени глоби", но уточни, че замисълът е бил за едно "меко" начало на инициативата. "В експерименталната фаза се бяхме съсредоточили над информирането на посетителите, вместо върху глобите", обясни той.

Алтернативни решения

Мартини предлага различен подход – свободна система за запазване на слотове за посещения. "Трябва да можем да предупреждаваме хората, решили да дойдат във Венеция в определени дни, че няма да си изкарат добре почивката", каза той. Дългосрочната цел, според него, трябва да бъде насочена към убеждаването на онези постоянни жители на Венеция, напуснали града през последните години, да се завърнат по домовете си. Днес краткосрочните наеми на жилища доминират жилищния пазар в града, което допринася за увеличаването на туристическия натиск.

Бъдещето на проекта

С наближаването на края на пилотната схема, градската управа ще оценява резултатите и ще обмисля как да продължи проекта. Вентурини обяви, че системата вероятно ще бъде подновена през 2025 година с по-високи такси и разширен обхват на дните, когато таксата ще се прилага. Той подчерта, че дългосрочните решения ще бъдат насочени към по-ефективно управление на туристопотока и намаляване на натиска върху градската инфраструктура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    джони
    Направо го преместих.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари