Венелин Венков: Продължавам да нося Русе в сърцето си

2
Смисълът на музиката е да обединява, каза барабанистът
Смисълът на музиката е да обединява, каза барабанистът Снимка: Facebook / Venelin Venkov

Смисълът на музиката е да обединява, каза барабанистът

Музиката има силата да обединява хората - това е основното послание на барабаниста Венелин Венков, споделено в интервю за БТА. Венков, заедно с певицата Невена Цонева и "Баш бенд", поема на национално турне с новия си проект "Тук сме!", който съчетава различни музикални стилове.

Началото на турнето е поставено на 3 октомври 2023 година в зала "Филхармония" в град Русе - родният град на Венков. Изборът на Русе за старт на турнето е случаен, но изключително емоционален за музиканта.

"Стана така, че тръгваме от Русе случайно, защото организацията на турнето е сложна смесица от това, кога са свободни залите, техниката, екипите. За мен обаче ще е много емоционално и хубаво, че започваме от Русе, защото съм русенец. Концертът ни ще е точно в тази зала, където за първи път съм стъпил на сцена с група," споделя Венков.

Барабанистът разказва за своите първи стъпки в музиката като част от русенските рок групи, по-специално група "Аналог". Въпреки че вече повече от 35 години не живее в Русе, Венков продължава да носи родния си град в сърцето.

"Винаги като се прибера, има една тръпка, връщам се в детството си, което беше прекрасно. Много обичам да ходя по местата, където съм ходил като малък. Имам сантимент. Русе е прекрасно място," казва музикантът.

Предстоящото турне е голямо предизвикателство за групата, тъй като ще представят предимно нови, непознати за публиката песни. Репертоарът включва авторски песни на Невена Цонева, както и обработки на класически български произведения като "Повей, ветре" и "Двама", и народни песни като "Лале ли си, зюмбюл ли си".

Венков изразява надежда, че публиката ще приеме добре новия им материал, тъй като групата планира да превърне тези национални турнета в ежегодна традиция, съпроводена с нови песни и албуми.

Музикалният стил на проекта "Тук сме!" е трудно да бъде определен еднозначно. Той представлява смесица от различни жанрове, отразяващи разнообразните вкусове на музикантите. В репертоара присъстват елементи на етно музика, рок и други стилове, създавайки уникално звучене.

"При нас е една смесица от много неща. Това, което всеки един харесва, под някаква форма го изразява като музикант в музиката, която правим. Ние сме много разнородни сами по себе си като вкусове," обяснява Венков.

Предвид богатите музикални традиции на град Русе в областта на класическата музика, джаза и фолклора, групата с нетърпение очаква да види реакцията на публиката. Венков, който има опит в различни музикални жанрове, включително като част от Русенска филхармония и Джаз квартет "Русе" в началото на 90-те години на 20-и век, подчертава стремежа им да създават музика, която да достигне до по-широка аудитория.

С този разнообразен и амбициозен проект, Венелин Венков, Невена Цонева и "Баш бенд" се надяват да докоснат сърцата на публиката и да докажат, че музиката наистина има силата да обединява хората, независимо от техните предпочитания и музикални вкусове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари