"Възраждане и ИТН се обявиха за референдуми и съдебна реформа

0
Двете формации се обединиха около ключови политики
Двете формации се обединиха около ключови политики Снимка: БГНЕС

Двете формации се обединиха около ключови политики

Политическите формации „Възраждане” и „Има такъв народ“ (ИТН) демонстрират значителни сходства в своите виждания по въпросите на съдебната реформа и провеждането на референдуми. По време на скорошни дискусии между депутатите от двете партии стана ясно, че тези теми са сред основните приоритети за тяхното сътрудничество.

В някои от секторите смятаме, че имаме доста сходства. Един от тях е сектор правосъдие. Конституционните промени показаха, че може да работим заедно по някои теми и да стигнем до добър резултат в интерес на българското общество. След решенията на Конституционния съд изпаднахме в ситуация да помислим как да продължи съдебната реформа без да правим противоконституционни текстове“, заяви Александър Рашев от ИТН. Той подчерта необходимостта от промени в Закона за съдебната власт, които да продължат ограничаването на правомощията на главния прокурор.

„Възраждане” настоява за пълно премахване на главния прокурор

Лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов изрази твърдо становище относно премахването на фигурата на главния прокурор. „Нямаме главен съдия, защо да имаме главен прокурор. Имаме министър на правосъдието, какво точно той работи – да, председателства Висшия съдебен съвет, имаме церемониал-майстор”, коментира Костадинов, като посочи примери от други държави, където министърът на правосъдието изпълнява и функциите на главен прокурор.

Общо виждане за референдумите

Друга ключова тема, която обединява „Възраждане“ и ИТН, е провеждането на референдуми. Александър Балабанов от ИТН подчерта, че имат „абсолютно припокриване по темата провеждане на референдуми, сполетя ни една съдба“. Той обясни, че ИТН ще предложат промени в Закона за референдумите, като срокът за събиране на подписи бъде удължен от три на шест месеца.

Костадинов от „Възраждане“ подкрепи предложението на ИТН, отбелязвайки: „На нас това право на избор ни беше отказано. Хора, които са се възприели като елит на нацията, смята, че може да вземе решения от името на останалата част от нацията”.

Други ключови въпроси

ИТН също така припомниха своята идея за пряко избиране на главния прокурор, макар да признават необходимостта от широка подкрепа за такова предложение. От своя страна, Петър Петров от „Възраждане“ изтъкна високите съдебни такси като пречка пред гражданите за достъп до правосъдие и настоя за запазването на държавните съдебни изпълнители. Той добави, че когато държавата заплаща щети, трябва да има регресни актове срещу чиновниците, взели решенията.

В поканата на ИТН към политическите сили в 50-ото Народно събрание се подчертава, че страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. „Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители. Едва ли има отговорен депутат в 50-то Народно събрание, който да не осъзнава, че на страната е нужно стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми. Това не може да стане без широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари