Във Варна издигнаха паметна плоча на самозапалилия се Пламен Горанов

0

Знакът е поставен на същото място, където през 2013 година младият мъж извърши своя краен акт на граждански протест

Откриха паметен знак на Пламен Горанов пред Община Варна.

Трагичният протест от 2013 година

В градинката пред сградата на Община Варна бе открит паметен знак в памет на обществения активист Пламен Горанов. Знакът е поставен на същото място, където през 2013 година младият мъж извърши своя краен акт на граждански протест, самозапалвайки се пред официалния вход на общинската институция.

Спомен за гражданската непримиримост

На 20 февруари 2013 година, в разгара на най-мащабните граждански протести във Варна след 1989 година, Пламен Горанов извърши своя протестен акт. Той се появи пред сградата на общината, носейки две туби с бензин и плакат с искане: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17:30 часа на 20 февруари". След инцидента Горанов бе настанен във Военноморска болница - Варна с 80% изгаряния по тялото, където почина на 3 март - Национален празник на България. Той щеше да навърши 48 години на 20 октомври.

Наследството остава

Три дни след трагичната му кончина, тогавашният кмет на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. Оттогава пред сградата на общината стои каменна грамада като символ на протестите.

Настоящият кмет на Варна Благомир Коцев заяви: "Това могат да направят само хората, които са я изградили там – участниците в протестите и близките на Пламен Горанов в инициативния комитет. Те са онези, които ще преценят дали камъните са изкупили греховете на онези, по които са били хвърляни преди 10 години. Ние само ще ги подкрепим."

По време на церемонията по откриването, Коцев подчерта необходимостта от запазване на гражданската непримиримост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари