Варна увековечава паметта на Пламен Горанов с мемориална плоча

1
Активистът се самозапали в знак на граждански протест през 2013 година
Активистът се самозапали в знак на граждански протест през 2013 година Снимка: Община Варна

Инициативата датира от 2017 година

Варна почита паметта на Пламен Горанов с мемориална плоча.

В знак на почит към гражданския активист Пламен Горанов, Община Варна ще открие паметен знак пред административната си сграда. Церемонията ще се състои на 25 октомври 2024 година (петък) в 9:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Местоположение и символика

Мемориалната плоча, дело на варненския архитект Жулиян Начев, ще бъде поставена в градинката пред официалния вход на общинската сграда. Това е мястото, където през 2013 година Горанов извърши своя акт на самозапалване в знак на граждански протест.

Дарик Варна / Архив

Думите на кмета

Кметът на Варна, Благомир Коцев, коментира значимостта на това събитие: "Събитията от зимата на 2013 година, довели до трагичната му смърт, оставиха болезнена следа в паметта на града ни". Той добави, че "името на Пламен Горанов е символ на гражданска ангажираност и непримиримост и заслужава да се помни дори от онези, които не приемат действията му".

Историята на инициативата

Идеята за поставяне на паметен знак датира още от 2017 година, когато граждански комитет внася предложение за това. След продължителен период на отлагания, проектът най-накрая получи одобрение от Експертния съвет по естетизация на градската среда.

Финансиране и подкрепа

Изработката и поставянето на паметния знак се финансират от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна. Инициативата е получила одобрението на бащата на Пламен Горанов, с когото кметът Коцев е провел лични разговори.

Предстоящи събития:

Среща с инициативния комитет

В деня преди откриването, кметът Коцев ще проведе среща с представители на инициативния комитет. На нея ще бъдат обсъдени последните детайли около поставянето на паметния знак.

Въпросът със символичната грамада

Друга важна тема на срещата ще бъде съдбата на грамадата от камъни, натрупана спонтанно от граждани пред сградата на Общината в памет на Горанов.

Покана към гражданите

Общината отправя покана към всички граждани, които имат отношение към живота и паметта на Пламен Горанов, да присъстват на церемонията по откриването на паметния знак.

Символично съвпадение

Откриването на мемориалната плоча съвпада с периода около рождената дата на Пламен Горанов. На 20 октомври 2024 година той би навършил 48 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари