ВАС премахна наредбата за тестването на полицаи за наркотици

1
Наредбата беше приета след няколко случая на заловени дрогирани униформени
Наредбата беше приета след няколко случая на заловени дрогирани униформени Снимка: БГНЕС

Наредбата беше приета след няколко случая на заловени дрогирани униформени

На 20 август 2024 година, Върховният административен съд (ВАС) взе решение, което отмени спорната наредба от 2022 година, определяща условията и реда за тестването на служители в Министерството на вътрешните работи (МВР) за наркотици или техните аналози. Решението, което бе публикувано в деловодството на ВАС, поставя под въпрос легитимността на практиките за тестиране на полицаи, прилагани от МВР през последните две години.

Производството бе образувано по жалба на сдружение „Централен полицейски синдикат на Министерство на вътрешните работи“ в Пловдив, което се обяви срещу наредбата, обнародвана в Държавен вестник на 2 август 2022 година. Наредбата бе приета след няколко скандални случая, в които униформени служители на реда бяха заловени под въздействие на наркотици. Тези събития накараха МВР да предприеме по-строги мерки, включително редовни тестове на своите служители, които обаче предизвикаха сериозно недоволство сред полицейските среди.

Полицейските синдикати многократно алармираха за проблеми, свързани с използваните тестове, които показваха висока чувствителност не само към наркотици, но и към вещества, съдържащи се в лекарствени препарати за безсъние, тревожност и болка. Според тях, тестовете често дават фалшиво положителни резултати, дори след консумация на енергийни напитки. Тези проблеми бяха основният аргумент на синдиката при оспорването на наредбата.

Върховната административна прокуратура подкрепи жалбата, като изтъкна съществени нарушения на административнопроизводствените правила при приемането на наредбата. Прокуратурата също така подчерта, че не са били представени убедителни мотиви за очакваните резултати от прилагането на наредбата, включително и финансови аспекти.

В решението на Върховния административен съд се посочва, че е извършена цялостна проверка за законосъобразност на оспорената наредба. След разглеждане на всички факти и аргументи, съдът достигна до извода, че жалбата на полицейския синдикат е основателна.

Тестовете, използвани от МВР – DrugCheck3000 и DrugTest5000 – са същите, които се прилагат при проверки на шофьори. Полицейските синдикати обаче твърдят, че тези тестове са неподходящи за използване при полицаите, поради високия процент на фалшиви положителни резултати. Освен това, регламентът предвиждаше, че полицаите трябва да заплатят разходите за тестовете, ако резултатът е положителен, което предизвика допълнителни недоволства.

Според жалбоподателите, при приемането на наредбата не е направен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, нито са били изложени мотиви за финансовото отражение на тези мерки върху бюджета. Допълнително напрежение предизвика и фактът, че тестовете за наркотици се извършваха на база „външни признаци, поведение или реакции“, което според синдикатите е твърде общо и субективно формулирано.

Въпреки че ВАС отмени наредбата, решението не е окончателно. Министерството на вътрешните работи има право да оспори това решение пред петчленен състав на същия съд. МВР не е направило официално изявление по случая, но според източници от вътрешното ведомство, правните експерти на министерството в момента анализират решението и обмислят възможностите за обжалване.

Случаят продължава да бъде следен отблизо, като полицейските синдикати остават категорични в позицията си, че тестовете за наркотици трябва да бъдат преразгледани и адаптирани към спецификите на тяхната професия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Възмутена
    Тогава да отпаднат и за водачите на МПС... "Полицейските синдикати многократно алармираха за проблеми, свързани с използваните тестове, които показваха висока чувствителност не само към наркотици, но и към вещества, съдържащи се в лекарствени препарати за безсъние, тревожност и болка. Според тях, тестовете често дават фалшиво положителни резултати, дори след консумация на енергийни напитки. Тези проблеми бяха основният аргумент на синдиката при оспорването на наредбата."
  • -1
    8
    до 6
    Не знам дали имаш интернет и можеш да ползваш ресурсите му, ама я виж това: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0_(%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85)
  • 2
    7
    до 6
    Къде споменавам ВРЪХ Шипка, бе дебил? Говоря за паметникът Шипка! Да нямаш дислексия или си функционален идиот, който чете, ама не разбира какво е прочел?:))))))))))
  • -1
    6
    10 стинки
    Паметникът не е на Шипка, а на връх "Св. Никола" паметникът "Шипка". Учи като не си виждал и не знаеш. Не е срамно да си млад да нямаш опит. Сигурно и брада нямаш. Ако имаш, добре че не е байтошово време
  • 9
    5
    до 3
    Дрисльо, никога не си живял в социализма. Явно си от дебилите, които създаде образователната ни система. Ей на, вчера репортерка на БТВ, рожба на същата система, в репортаж от Шипка каза, че четниците на Сюлейман паша се опитвали да завладеят паметника на Шипка... Та какво друго са ти разказвали за соца, бе сральо?:)))
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари