Валерия Велева: Партийната система върви към крах с бързи темпове

0
Пеевски няма как да сложи край на ерата на Доган
Пеевски няма как да сложи край на ерата на Доган Снимка: БНТ

Пеевски няма как да сложи край на ерата на Доган

Журналистът Валерия Велева отправи сериозна критика към политическата класа в България, като в интервю за Българската национална телевизия заяви, че сегашната партийна система върви към своя крах с бързи темпове. Тя подчерта, че новите избори няма да донесат нищо ново и че е необходима нова кръгла маса и преформатиране на политическата система.

“Новите избори са най-малкото, което може да ни се случи - те няма да донесат нищо ново. Имаме нужда от нова кръгла маса и преформатиране на политическото в България. Трябва да се промени избирателната система”, убедена е Велева.

Според нея, процесът на промяна е изключително сложен, но е необходимо да се предприемат действия. Велева критикува политиците за липсата на лидерство и визия за бъдещето.

“Въпросът е, че няма кой да го направи. Тези партийни “лидери”, които видяхме днес, не са в състояние да направят нищо. Видяхме грозен театър - политически глутници, всяка от които се грижи за много тесен кръг около своя лидер”, коментира тя.

Криза на лидерството в политическата класа

Валерия Велева и политологът Любомир Стефанов анализираха състоянието на политическата сцена в България в интервюта за БНТ. Велева критикува лидерите на политическите партии за липсата на лидерство и невъзможността да се справят с предизвикателствата, които стоят пред страната.

“Борисов не успя и няма да успява, ако продължава така. Той успява да спечели избори, но не успява да съставя правителство от 2020 година насам”, каза Велева, подчертавайки, че сегашната политическа система е в криза.

Според политолога Любомир Стефанов, случващото се може да се определи като “катастрофа на политическото”. Той заяви, че аргументите, които се представят в парламента, са измислени и че хората, които заемат тези позиции, не са истински политици.

“Има измислени аргументи кой е по-виновен и защо е по-виновен. Хората в парламента не са политици и трябва да спрем да ги наричаме така”, коментира Стефанов.

Зрелищно разцепление в ДПС: Политическа нестабилност

Валерия Велева коментира и последните събития в Движението за права и свободи (ДПС), като определи разцеплението в партията като зрелищно и предвещаващо сериозна нестабилност.

“Това също предвещава сериозна нестабилност. Стабилността на ДПС е част от националната сигурност на страната с оглед на това какво значение има ДПС като партия на българската политическа сцена. Изненада ме начинът, по който се случи - че Пеевски и Ахмед Доган публично оспориха своето лидерство. Правейки това, те взривиха отвътре партията”, коментира тя.

Велева отбеляза, че Доган е ключова фигура в партията и че никой не може да го измести от мястото му.

“Пеевски няма как да сложи край на ерата на Доган. Никой не може. Той е абсолютен стожер, никой не може да го измести от мястото му”, категорична е Велева.

Политическите събития от последните дни показват, че България е изправена пред сериозни предизвикателства, които изискват нови подходи и решения. Според Велева и Стефанов, кризата на лидерството и разцепленията в партиите са симптоми на дълбоките проблеми в политическата система на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари