Валентина Георгиева влезе в Топ 5 на олимпийския финал на прескок

1
18-годишната българска гимнастичка за първи път участва в най-големия спортен форум
18-годишната българска гимнастичка за първи път участва в най-големия спортен форум Снимка: АР / БТА

18-годишната българска гимнастичка за първи път участва в най-големия спортен форум

Валентина Георгиева постигна впечатляващ успех, класирайки се на пето място на финала на прескок при жените на турнира по спортна гимнастика на Игрите в Париж. 18-годишната българска гимнастичка, която за първи път участва в най-големия спортен форум, изпълни перфектно своите два скока. Първият беше "Юрченко" с два винта, за който получи 14.100 точки, а вторият - "Цукахара" с винт и половина, оценен с 13.866 точки. Така със средна оценка от 13.983 точки Георгиева зае престижната пета позиция.

Този резултат е огромен успех за младата възпитаничка на треньора Филип Янев, която се завърна в спорта след дълго отсъствие заради сериозна контузия на коляното. Това е първият случай от 32 години насам, когато България отново има финалистка при жените на този престижен форум. През 1988 година на олимпийските игри в Сеул Диана Дудева спечели бронзов медал на земя - първият в историята на българската женска спортна гимнастика.

Интересно е, че Георгиева повтори постижението на своя треньор Филип Янев, който също завоюва пето място на прескок на Игрите в Атина през 2004 година.

Златото в този финал очаквано отиде при звездата на световната гимнастика Симон Байлс. 27-годишната американка беше безупречна и в двата си сложни скока, триумфирайки с 15.300 точки. Това е седмият златен медал в кариерата на Байлс и общо десети от Олимпийски игри. Освен това, тя вече има три титли от Игрите в Париж след тези в индивидуалния многобой и отборната надпревара с тима на САЩ.

Защитаващата титлата си от Токио 2020 Ребека Андраде от Бразилия спечели среброто с 14.966 точки след два отлично изпълнени скока. Бронзът отиде при американката Джейд Кери, която завърши с 14.466 точки. Третата от Игрите в Токио, Со-Джон Йо от Република Корея, се класира седма с 13.416 точки.

Резултати от финала на прескок при жените:

  1. Симон Байлс (САЩ) - 15.300 точки
  2. Ребека Андраде (Бразилия) - 14.966 точки
  3. Джейд Кери (САЩ) - 14.466 точки ...
  4. Валентина Георгиева (България) - 13.983 точки
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари