Вадим лични карти с чип, който не работи

7
Хубава работа, ама българска: Нови документи, стари проблеми
Хубава работа, ама българска: Нови документи, стари проблеми Снимка: Bulgaria ON AIR

Хубава работа, ама българска: Нови документи, стари проблеми

МВР започна издаването на нови лични карти с биометрични данни, но електронната идентификация остава недостъпна.

От вчера Министерството на вътрешните работи (МВР) започна издаването на ново поколение лични карти, съдържащи електронен носител със записани биометрични данни като пръстови отпечатъци от двете ръце. Въпреки че новите документи бяха дългоочаквани и многократно отлагани през годините, те не успяха да оправдаят очакванията на гражданите и специалистите. Основната цел на тези нови лични карти - удостоверение за електронна идентификация - тепърва ще се въвежда, което означава, че те няма да могат да се използват за онлайн плащания или достъп до различни държавни регистри като тези на НОИ, НАП, здравното ни досие и Търговския регистър.

Забавяне и недоволство

Въпросът за електронната идентификация не е нов. Законът за електронната идентификация беше приет още през пролетта на 2016 година, но осем години по-късно МВР все още не е в състояние да го изпълни напълно. Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов изрази възмущението си в социалните мрежи, като отбеляза: "На практика МВР (пак) няма да спази Закона за електронната идентификация 8 години след приемането му през пролетта на 2016 г."

Цени и срокове за издаване

Въпреки нововъведенията, смяната на личните документи не е задължителна. Издадените до 16 юни карти ще останат валидни до 2031 година. МВР уточнява, че новите лични карти ще се издават в същите срокове като старите: обикновена услуга - до 30 дни, бърза - до 3 дни, и експресна - в рамките на 8 работни часа. Тези, които изберат експресната услуга, ще трябва да получат документа си лично или чрез упълномощено лице в София.

Първата лична карта с чип и биометрични данни бе издадена на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който подаде заявка рано сутринта и плати 90 лева за експресна поръчка. Той съобщи, че цените на услугите ще останат същите до края на годината, но предстои актуализация. От началото на следващата година, гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена услуга и 60 лева за бърза услуга, докато в момента цените са съответно 18 и 36 лева.

Промени в издаването на лични карти

Новите разпоредби предвиждат и някои промени в издаването на лични карти. Опцията за безплатна лична карта за тийнейджърите от 14 до 16 години с валидност от 4 години остава в сила. Въпреки това, издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години, вече отпада. На граждани от 18 до 70 години ще се издават лични карти със срок на валидност от 10 години. Пенсионерите, навършили 70 години, могат да изберат между срок на валидност от 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Новите лични карти с чип и биометрични данни бяха дългоочаквани, но въпреки модернизацията, те все още не предлагат възможността за електронна идентификация. Забавянето в изпълнението на закона и липсата на функционалностите, за които тези документи са предназначени, предизвикаха недоволство сред гражданите и експертите. Надеждата е, че с времето тези проблеми ще бъдат преодолени и личните карти ще изпълняват всичките си функции, предоставяйки на гражданите необходимата сигурност и удобство в дигиталния свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    и кво да им има?!?
    Ами нищо им няма, просто новите които ще се издават ще са променени! Толкова ли е сложно за разбиране?!?
  • 2
    4
    Хахаха
    Ново двайсет, сега пък нови лични карти. Какво им има на старите бе, обирджии?
  • 2
    3
    Любезна
    Хубава работа, ама..... българска, т.е. неработеща, като държавата.
  • 27
    2
    Дгд
    Абе да се вземат парите е важно. Дали ще работи не е важно. Шибана държава, мащеха за българите
  • 22
    1
    Хубава работа
    Ама гербаджийска
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари