В Бургас се проведе първата олимпиада по изкуствен интелект в света

0
Галин Цоков откри състезанието
Галин Цоков откри състезанието Снимка: МОН

Галин Цоков откри състезанието

В Бургас се проведе историческо събитие – първата в света олимпиада по изкуствен интелект, която привлече вниманието на над 200 млади участници от 40 държави. Официалният старт на олимпиадата бе даден от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и кмета на Бургас Димитър Николов. Инициативата, създадена от българи, поставя България на световната карта на иновациите и STEM образованието.

Проф. Цоков отбеляза значението на тази нова олимпиада, подчертавайки, че България вече има опит в създаването на международни състезания с успехите на олимпиадите по информатика и лингвистика. Според него, това събитие бележи началото на международна надпревара в сфера, която ще играе ключова роля в развитието на човечеството през следващите десетилетия.

Знаково е, че първата олимпиада по изкуствен интелект събира младежи от цял свят, които се занимават с тази динамично развиваща се област“, заяви проф. Цоков по време на откриването. Той изрази надежда, че тази обмяна на знания и опит ще допринесе за по-доброто разбиране и развитие на света.

От 9 до 15 август, Бургас ще бъде център на световния изкуствен интелект, като в града се събират 44 отбора от различни страни, включително два отбора от България като домакин. Международни учени от водещи университети и представители на българския институт за изкуствен интелект и информационни технологии INSAIT са основни двигатели в организацията и съставянето на задачите за участниците.

Целта на състезанието е не само да премери знанията на участниците, но и да ги насърчи да мислят критично и да натрупат практически умения в областта на изкуствения интелект. Задачите съчетават научни и приложни аспекти, като се стремят да разкрият необятните възможности на тази област и да поставят пред обществото важните въпроси, свързани с нейното бъдеще.

Сред присъстващите на откриването бяха и председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание д-р Силви Кирилов, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, както и лицето на олимпиадата – Мария Илиева.

Основател на олимпиадата е фондация ЛЕРАИ, зад която стоят петима изявени българи – Лора Динева, Росица Декова, Елена Маринова, Александър Велинов и Ива Гумнишка. Всеки от тях допринася с богат опит и експертиза в различни области, свързани с лингвистика, информационни технологии и изкуствен интелект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари