Ураганът "Хелън" остави над 1 500 000 американци без ток

0
Торнада и екстремни ветрове съпътстват разрушителния ураган
Торнада и екстремни ветрове съпътстват разрушителния ураган Снимка: АП / БТА

Торнада и екстремни ветрове съпътстват разрушителния ураган

Ураганът "Хелън" нанесе сериозни щети в югоизточната част на Съединените американски щати, оставяйки над 1,5 милиона души без електричество. Бурята, която първоначално достигна сушата в северозападна Флорида като ураган от категория 4 по скалата Сафир-Симпсън, впоследствие отслабна до категория 2, но продължава да представлява значителна заплаха за региона.

Метеоролозите предупреждават, че въпреки понижаването на категорията, "Хелън" все още носи опасни ветрове и обилни валежи в много райони на югоизточните щати. Скалата Сафир-Симпсън, която се използва за оценка на интензивността на ураганите, варира от 1 до 5, като 5 е най-високата степен.

Най-сериозно засегнати от прекъсванията на електрозахранването са щатите Флорида, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина. В тези райони над 1,5 милиона потребители в момента са без ток, което създава допълнителни трудности за местното население и спасителните екипи.

Трагичните последици от урагана "Хелън" вече са факт. Във Флорида е регистриран първият смъртен случай, свързан с бурята - мъж е загинал, след като табела е паднала върху автомобила му. Ситуацията в щата Джорджия е особено тревожна, където мощни гръмотевични бури, проливни дъждове и силни ветрове създават хаос. Там се съобщава за още двама души, които вероятно са загубили живота си в резултат на торнадо.

Националната метеорологична служба на Съединените американски щати е издала 12 предупреждения за торнадо в различни части на Джорджия. Освен това е публикувано и предупреждение за екстремно силен вятър, придружено с инструкции жителите да търсят укритие, както биха направили при торнадо.

Властите призовават гражданите да следят внимателно метеорологичните бюлетини и да спазват всички инструкции за безопасност. Спасителните екипи са в повишена готовност, за да реагират бързо на всякакви извънредни ситуации, причинени от урагана "Хелън".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари