Украйна увеличава военните си разходи с 12 милиарда долара

1
Киев отделя допълнителни 500 милиарда гривни за укрепване на армията
Киев отделя допълнителни 500 милиарда гривни за укрепване на армията Снимка: Володимир Зеленски / Facebook

Киев отделя допълнителни 500 милиарда гривни за укрепване на армията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, който значително увеличава военните разходи на страната в контекста на продължаващата война с Русия. Според информация от местни медии, новоприетият законодателен акт предвижда повишаване на бюджета за отбрана с 500 милиарда гривни, което се равнява на приблизително 12 милиарда долара.

Това увеличение на военните разходи ще бъде финансирано чрез комбинация от заеми, данъчни постъпления и повишаване на акцизите върху тютюневите изделия и горивата. Част от допълнителните средства ще бъдат използвани за изплащане на парични надбавки на военнослужещите, намиращи се на фронтовата линия, още през текущия месец.

Решението за увеличаване на военния бюджет идва в момент, когато Украйна продължава да се изправя срещу руската военна агресия вече повече от две години и половина. От началото на конфликта през февруари 2022 година, Киев твърди, че е получил чуждестранна финансова подкрепа в размер на над 98 милиарда долара.

В сряда Върховната рада - украинският парламент, одобри допълнителен бюджет, който ще увеличи общите разходи на страната с около 13 процента, достигайки рекордната сума от приблизително 90,5 милиарда долара. Това безпрецедентно увеличение на държавните разходи отразява сериозността на ситуацията и решимостта на Украйна да защити своята територия и суверенитет.

Подписването на закона от президента Зеленски подчертава приоритета, който украинското правителство отдава на укрепването на отбранителните способности на страната в условията на продължаваща война. Увеличеният военен бюджет ще позволи на украинските въоръжени сили да получат допълнителни ресурси за борба срещу руската инвазия, включително възможности за закупуване на ново оборудване, подобряване на логистиката и осигуряване на по-добра подкрепа за военнослужещите на фронта.

Този ход идва в момент, когато международната общност продължава да следи внимателно развитието на конфликта в Украйна. Увеличението на военните разходи може да се разглежда като сигнал към съюзниците на Украйна за продължаващата ѝ нужда от подкрепа, както и като послание към Русия за решимостта на страната да защитава своята независимост.

Въпреки финансовите предизвикателства, пред които е изправена Украйна, правителството изглежда решено да осигури необходимите ресурси за продължаване на отбранителните усилия. Остава да се види как това значително увеличение на военния бюджет ще повлияе на хода на конфликта и на икономическата ситуация в страната в дългосрочен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    до 3
    https://i.ibb.co/kyd6G04/image.png Ето виж сам - това е картата от 15 септември - 1/3 от завзетата в Курск територия е отвоювана обратно, 15000 украинци от ВСУ са ликвидирани, също и много техника. Дотук украинците са загубили в Курск от 6 август до сега: - загуби в жива сила - 15 000 - БМП-та - 55 - танкове - 60 - БТР-и - 90 - автомобили - 300 - РСЗО -8 - оръдия - 40 - ББМ (бронирани бойни машини) - 400
  • -3
    3
    Ф16
    Нека войната продължава,и днес е хубав ден още 1200 ватенки при Кобзон...Вата последните дни стана успешна деракетизация,стягайте прашките боклуци,че ви бие държавата дето е ръководена от наркоман.Е как така вторая армия мира да не може да победи една държава без флот, президент наркоман.Май май вие сте идиотите дето си вярвате ,че ще успеете.Трета година ви дерат не ви ли омръзна.Май забравихте все идет по плану-,мълчите ,че ви взеха Курск,че толкова територия не сте взели за цялата 2023.Жалки алкаши
  • 3
    2
    Куролап Зеленски
    Това няма да ме спаси от бъдещата ми кариера на обезяна в московската зоологическа градина ихх охх
  • 8
    1
    6578678
    давайте хохли опърдяни, яко бой, валхала чака
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари