Удари първият звънец в българското неделно училище в Букурещ

0
Официални гости от Русе дариха книги и отправиха покана за посещение в крайдунавския град
Официални гости от Русе дариха книги и отправиха покана за посещение в крайдунавския град Снимка: Мартина Ганчева / БТА

Официални гости от Русе дариха книги и отправиха покана за посещение в крайдунавския град

В сърцето на румънската столица Букурещ, българското неделно училище "Йордан Йовков" към посолството на Република България отбеляза тържествено началото на новата учебна година. Празничната атмосфера бе подсилена от звуците на българския национален химн и благословията на негово преосвещенство Макарий, викариен епископ на русенския митрополит Наум, придружен от протойерей Кирил Синев - представител на Българската православна църква в Румъния.

Епископ Макарий се обърна към учениците с топли думи: "Аз се помолих на Бог да отваря умовете ни, вашите умове, за да възприемате по-лесно това, което учите и четете. Бог да дава сили, да ни помага на всички догодина пак да се срещнем здрави и усмихнати". След благословията той поръси децата със светена вода, следвайки българската традиция.

Сред официалните гости на събитието бе областният управител на Русе, Драгомир Драганов, който подчерта значимостта на българския език: "Нашият език е един от първите славянски езици, той трябва да се знае и ние трябва да се гордеем с нашия език". Драганов дари български книги на училището и връчи поздравителен адрес на Надежда Кула, директор по учебната дейност.

Енчо Енчев, заместник-кмет по образованието и културата на община Русе, също присъства на тържеството. Той сподели своето вълнение: "Днес наистина съм много развълнуван, защото съм присъствал много години на откриване на учебна година. Бил съм 35 години учител и директор на две русенски училища и съм организирал учебни години, но никога не съм бил тук, в столицата на Румъния, в Букурещ". Енчев отправи покана към учениците и техните семейства да посетят Русе, обещавайки лично посрещане от кметската управа.

Доктор Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в град Русе, похвали усилията на българската общност в Румъния: "Вашата училищна общност е доказателство за несломимия дух на българите, които живеят извън пределите на родината, но с неугасваща любов пазят и предават на своите деца българския език, култура и традиции".

Посланикът на България в Румъния, Радко Влайков, сподели информация за нововъведенията в училището, включително въвеждането на предметите "История на България" и "География на България" след пети клас. Той също така отбеляза значителното увеличение на броя на учениците през последните две години - от 36-37 през учебната 2022-2023 година до 65 в настоящата.

Огнян Илиев, първи секретар в посолството, представи преподавателския екип, включващ доктор Надежда Кула, Виорика Роман, Мария Вълчева, Християна Трухчева, Мария Михайлова и Анита Павлова като училищен психолог.

Тържеството завърши с традиционното удряне на първия училищен звънец от Надежда Кула, която поведе трите първокласници към учебната стая. След официалната част, в двора на посолството се проведоха забавни игри с аниматори от "Бам Бам" от Русе, изпълнени с много танци и музика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари