Учени засякоха пет слънчеви изригвания за една нощ

2
Събитията показват активността на Слънцето
Събитията показват активността на Слънцето

Събитията показват активността на Слънцето

Учени от руския Институт по приложна геофизика регистрираха пет значителни изригвания на Слънцето в нощта на 8 юли, съобщи ТАСС. Тези изригвания могат да имат влияние върху йоносферата на Земята, повишавайки нивото на слънчевото рентгеново излъчване.

„В 00:59 московско (и българско - бел. ред.) време е регистрирано изригване от клас M1.5 с продължителност 10 минути, а в 02:23 часа имаше още едно от клас M1.0 с продължителност 18 минути“, съобщават изследователите.

Освен тези изригвания, в рентгеновия диапазон в южното полукълбо са отчетени още три изригвания от клас M2.5, M1.1 и M1.3. Тези събития показват активността на Слънцето и потенциалното им въздействие върху Земята.

След изригванията нивото на влияние на слънчевото рентгеново излъчване върху йоносферата на Земята се повишава от нула до R1 (слабо). В момента, според данните от мониторинга на космическото време, нивото по скалата R отчита нула. Това показва, че засега няма сериозни последствия за Земята.

Слънчевите изригвания се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя изригванията според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Например, изригване от клас Х е десет пъти по-мощно от клас M и сто пъти по-мощно от клас С. Числото, което следва буквата, дава допълнителна информация за нейната сила - колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари