"Космически урагани" се вихрят около двата магнитни полюса на Земята

1
Нови изследвания разкриват паралелни вихрени бури и в двете полукълба
Нови изследвания разкриват паралелни вихрени бури и в двете полукълба Снимка: Архив

Нови изследвания разкриват паралелни вихрени бури и в двете полукълба

Космически урагани обграждат двата магнитни полюса на Земята, потвърждавайки симетрията на тези явления и техния произход, съобщи сп. "Сайънс".

Това откритие разширява разбирането ни за динамиката на йоносферата и взаимодействията с магнитното поле на нашата планета.

Въведение в космическите урагани

На Земята сезонът на ураганите не се ограничава само до повърхността. В йоносферата, горният слой на атмосферата, зареждан от слънчевата радиация, също се появяват вихрени бури от плазма, известни като "космически урагани". За първи път учените описват космически ураган през 2021 година. Това явление представлява циклонообразно полярно сияние, което се вихри с часове близо до северния магнитен полюс на Земята, изсипвайки в горните слоеве на атмосферата електрони вместо вода.

Нови открития в южното полукълбо

Последните изследвания разкриват, че паралелни космически урагани съществуват и в близост до южния магнитен полюс. Анализът на сателитни данни, събрани между 2005 и 2016 година, идентифицира 259 космически урагана в йоносферата на южното полукълбо. Това означава, че годишно се случват около 23 събития, което съответства на честотата на подобни явления в северното полукълбо. Астрофизикът Шън Лу от университета Шандун във Вейхай, Китай, и неговите колеги, публикуваха тези резултати в Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Симетрия и сезонност на явленията

Екипът е установил и други симетрии между космическите урагани в двете полукълба. Например, тези бури обикновено се появяват през летните месеци. Изследователите предполагат, че причината за тези явления са промени в магнитното поле на Земята, причинени от слънчевия вятър. Потокът от заредени частици от Слънцето разцепва линиите на магнитното поле, които след това се свързват отново, завихряйки йонизирания газ в йоносферата и задвижвайки потоци от електрически ток нагоре. Тези потоци се огъват и започват да се въртят, оставяйки в центъра си око – процес, който наподобява издигането на топъл и влажен въздух в центъра на тропически циклон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!