Учени откриха нов метод за унищожаване на ракови клетки

0
Синтезиран комплекс на базата на кобалт предизвиква клетъчна смърт чрез фероптоза
Синтезиран комплекс на базата на кобалт предизвиква клетъчна смърт чрез фероптоза

Синтезиран комплекс на базата на кобалт предизвиква клетъчна смърт чрез фероптоза

Учени от Ruhr-Universität Bochum в Германия направиха значителен напредък в борбата срещу рака чрез откриването на нов метод за унищожаване на туморни клетки. Химиците успяха да синтезират нов кобалт-съдържащ комплекс, който задейства процеса на самоунищожение на раковите клетки чрез механизъм, наречен фероптоза.

Какво представлява фероптозата?

Фероптозата е новооткрит процес на клетъчна смърт, който обикновено се предизвиква от натрупване на желязо в клетките. Въпреки това, немските изследователи успяха да постигнат същия ефект с кобалт. Новосъздаденото вещество се натрупва в митохондриите на раковите клетки и предизвиква генериране на реактивни кислородни видове, известни като хидроксидни радикали. Тези радикали атакуват полиненаситените мастни киселини в клетъчните мембрани, което води до образуване на големи количества липидни пероксиди. В крайна сметка, това предизвиква фероптоза - клетъчна смърт, която забавя или спира растежа на туморите.

Експериментални резултати

В лабораторни условия учените тестваха новия комплекс върху различни видове ракови клетки. Те установиха, че веществото значително забавя растежа на изкуствено създадени микротумори. Тези резултати предлагат нови перспективи за развитието на по-ефективни терапии за рак, които могат да бъдат насочени директно към туморните клетки, без да засягат здравите тъкани.

Това откритие представлява важна стъпка в борбата срещу рака, която отваря нови възможности за лечение чрез предизвикване на фероптоза. Следващата стъпка за учените ще бъде да проучат как може да бъде оптимизиран този процес за клинично приложение и как да се гарантира, че терапията е безопасна и ефективна за пациентите.

Заключение

Откритието на новия кобалт-съдържащ комплекс, който предизвиква фероптоза, е значителен пробив в онкологията. Това може да предложи нови надежди на милиони пациенти по целия свят и да отвори нови пътища за изследване и лечение на злокачествени заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    8
    Мухахаха
    До 7 Къде ти в лайняна УСрайна перални, тоалетни чинии, климатици, бяла и черна техника ?! С тази тези достижения на цивилизацията, бандеронацистките диваци се срещнаха за първи път в Русия. Дотогава хохълските примати серяха във външни тоалетни,а за пране на дрехи не бяха и чували,то като си пиян и надрусан през цялото време,дрехите са ти най малката грижа хахаха
  • 2
    7
    Мухахаха
    До 6 Къде ти в пРоссия перални, тоалетни чинии, климатици, бяла и черна техника ?! С тази тези достижения на цивилизацията, руските диваци се срещнаха за първи път в Украйна.
  • -2
    6
    Горд ЕвроГеец
    Цял свят вижда, как се "развиват" хората в лайняна УСрайна, като крадат перални, тоалетни чинии, климатици, бяла и черна техника от Русия. Това е "развитието" на "хората" в лайняна УСрайна!
  • 1
    5
    Горд Европеец
    Цял свят вижда, как се "развиват" хората в пРоссия, като крадат перални, тоалетни чинии, климатици, бяла и черна техника от Украйна. Това е "развитието" на "хората" в пРоссия!
  • 1
    4
    Горд ЕвроГеец
    Хората в Русия и страните на Изток се развиват и вървят напред, само нашмърканата киевска маймуна, тропа с късите си крачета и иска да бъде призната за окупатор на Курск ама дотук само яде бой до пълно и тотално посиране хахахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари