Учени откриха алгоритми за прогнозиране на силни земетресения

0
Международен екип разработи революционна система за сеизмично отчитане
Международен екип разработи революционна система за сеизмично отчитане

Международен екип разработи революционна система за сеизмично отчитане

Международен екип от изследователи от Нова Зеландия и Германия постигна значителен напредък в областта на сеизмологията. Те са създали иновативни алгоритми, които могат да помогнат за по-доброто разбиране и прогнозиране на силни земетресения. Това съобщава информационна агенция "Синхуа", позовавайки се на ново научно изследване.

Слабите трусове като предвестници

Според публикация в реномираното издание Seismological Research Letters, повечето силни земетресения се предшестват от поредица от по-слаби трусове. Ключовият момент е внезапното увеличаване на скоростта и размера на тези слаби земетресения, което може да служи като сигнал за предстоящ силен трус.

EEPAS - революционен модел за прогнозиране

Централно място в изследването заема моделът за прогнозиране на земетресения EEPAS (Every Earthquake a Precursor According to Scale). Този иновативен инструмент има потенциала да предвижда силни земетресения в широк времеви диапазон - от няколко месеца до десетилетия, в зависимост от техния магнитуд.

Разработката е плод на съвместните усилия на учени от новозеландския Институт по геоложки и ядрени науки и Германския изследователски център по геонауки. EEPAS вече е показал впечатляващи резултати в глобални тестове и играе важна роля в прогнозирането на земетресения в Нова Зеландия.

Практическо приложение и значение

Водещият автор на изследването, Анемари Кристоферсен от новозеландския Институт по геоложки и ядрени науки, подчертава важността на тяхната работа: "Нашата работа е от решаващо значение за напредъка в разбирането ни за това как се натрупва сеизмична активност към силно земетресение."

Кристоферсен добавя, че тези научни ресурси имат пряко практическо приложение. Те подпомагат вземането на по-информирани решения относно строителството и определянето на приоритети при укрепването на съществуващата инфраструктура. Крайната цел е повишаване на устойчивостта на Нова Зеландия срещу силни земетресения.

Принос към националната сигурност

Важно е да се отбележи, че EEPAS моделът вече има съществен принос към новозеландския Национален модел на сеизмичната опасност. Това показва, че научните постижения в областта на сеизмологията могат да имат пряко влияние върху националната сигурност и планирането на превантивни мерки.

Това научно постижение представлява значителна крачка напред в областта на сеизмологията и прогнозирането на земетресения. То не само разширява нашето разбиране за сеизмичните процеси, но и предоставя ценни инструменти за повишаване на обществената безопасност в райони, застрашени от земетресения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари