Участници от България грабнаха призови места на фестивала "От Дунав до Балкана"

1

Организатор на събитието е Народно читалище „Искра 1898“ с помощта на Община Борово

Народно читалище „Отец Паисий 1926“ и пенсионерски клуб „Надежда“ от село Завой, община Тунджа, област Ямбол, спечелиха първо място на 17-ия международен фестивал „От Дунав до Балкана“. Те получиха и парична награда в размер на 500 лева. Организатор на това престижно фолклорно събитие е Народно читалищеИскра 1898“, с подкрепата на Община Борово.

На церемонията по награждаването присъстваха множество официални гости, сред които областният управител Драгомир Драганов, кметът на Борово Валентин Панайотов, както и народният представител и областен координатор на ГЕРБ Георги Кръстев. В своето слово Драганов изрази благодарност към организаторите, подчертавайки важността на съхраняването и развитието на българските традиции: „Продължавайте да предавате красотата на народните песни и танци“, заяви той. Според него подобни фестивали утвърждават региона като пазител на българското културно наследство: „Нашите обичаи, традиции и музика са мост между поколенията и сплотяват хората“, добави той.

Кметът Валентин Панайотов също изрази подкрепата на Община Борово към такива инициативи, посочвайки, че те носят радост на жителите на областта. „Винаги приветствам събития от такъв характер. Те зареждат с енергия и радват всички“, сподели той. Народният представител Георги Кръстев също отдаде почит на усилията на участниците, заявявайки, че българският флаг се вее гордо благодарение на тях: „Отлично представяне на нашите сънародници!“

Второто място бе присъдено на Капанския ансамбъл към Народно читалище „Просвета 1883“ от село Гецово, област Разград, които бяха отличени с парична награда от 300 лева. Третото място, своеобразна бронзова купа, остана за организаторите – Народно читалищеИскра 1898“. Те представиха богата фолклорна програма с участието на фолклорен танцов състав „Боровски ритми“, Детски танцов състав „Искрица“, Женска певческа група „Боровчанки“, Група за автентичен фолклор с игра на песен и разказвачката Мария Ненова, която се отличи със своята програма „Лакърдии“.

Фестивалът привлече 181 самодейни състави с над 1600 участници от 11 области на България, както и от Румъния и Португалия. Впечатляващото тази година беше участието на фолклорни групи от различни етноси за първи път на сцената на фестивала. Събитието се проведе в два етапа – с живи изпълнения на сцената и онлайн участие, където хора в неравностойно положение от Белгия, Великобритания, Република Северна Македония, Молдова, Швейцария и Румъния също имаха възможност да се включат в програмата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари