Турция поиска да се присъедини към БРИКС

1
Целта ѝ е да увеличи глобалното си влияние
Целта ѝ е да увеличи глобалното си влияние

Целта ѝ е да увеличи глобалното си влияние

Турция официално е заявила своето желание да се присъедини към групата БРИКС, според публикация в турското издание „Економим“, която се позовава на информация от Блумбърг.

Според данни от източници, запознати със ситуацията, Блумбърг съобщава, че на следващата среща на БРИКС, която ще се проведе през октомври в Русия, ще бъде обсъдено разширяването на групата.

Стремежът на Турция да стане част от БРИКС (съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се разглежда като част от нейните усилия за разширяване на глобалното влияние и създаване на нови съюзи извън традиционните западни партньори.

Източниците подчертават, че Турция е подала заявлението си за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца, недоволна от липсата на напредък в процеса на присъединяването ѝ към Европейския съюз. Тази стъпка е и реакция на напрежението с други членове на НАТО, породено от близките връзки на Анкара с Москва, особено след инвазията на Русия в Украйна през 2022 година.

Чрез членството си в БРИКС, Турция цели да укрепи икономическото си сътрудничество с държави като Русия и Китай и да се превърне в търговски мост между Европейския съюз и Азия. В същото време, Анкара не желае напълно да се дистанцира от Запада. Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, многократно е заявявал, че страната му трябва да поддържа отношения както със Запада, така и с Изтока, и че участието ѝ в БРИКС ще допринесе за развитието на различни подходи и политики в световната икономическа система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    Фък дъ РФ
    До 14 Логично, БРИКС освен кухи приказки не предлага нищо друго, нещо като партийните конгреси на които се правеха планове за развитото соц. общество и очакваното преминаване към комунизЪма.
  • 1
    14
    Мухахахахаха
    "чудо ли е станало с БРИКС-кажи, може би е чудо русоробската любов и ти." Овчи възторг е обзел русофилистиците. Днес БРИКС е нищо повече от една абривиатура, за нещастие на всяка руска свиня.
  • 3
    13
    Запознат
    Два други показателя говорят красноречиво за потенциала им: темпът на растеж на вътрешния износ между страните от БРИКС и обемът на преките чуждестранни инвестиции в тях са над средното за света. Растежът на петте държави от БРИКС е доминиран от развитието на Китай, както и търговията между тях: Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, Русия и Южна Африка. Изключение прави само Индия, за която Китай е на второ място след САЩ. Слонът в стаята - Русия Страните от БРИКС не участват в санкциите срещу Москва. Поради това понастоящем Китай, Бразилия и Индия са сред най-големите купувачи на евтин петрол от Русия. Но освен от евтината енергия, развиващите се и бързоразвиващите се страни са особено силно засегнати от последиците от войната в Украйна."Има недвусмислен интерес Русия да не бойкотира и да не подкопава доставките на храни и торове"
  • 1
    12
    Мухахахахаха
    Бесарабският хуйосмук мартично се писал и като Русенец въпреки че няма нищо общо с Русе в опит да прикрие гнусната си пеперастка същност с коментар 2,жалък депесарски ибрикчия
  • 0
    11
    До 5
    Чети бе,куролап бесарабски: Oщe 20 cтpaни, в дoпълнeниe ĸъм нacĸopo пpeдлoжeнитe шecт нoви члeнoвe, пoĸaнeни пo-paнo тaзи гoдинa, ca ĸaндидaтcтвaли зa пpиcъeдинявaнe ĸъм гpyпaтa БPИKC. Toвa cъoбщи пocлaниĸът нa oтгaнизaциятa Aнил Cyĸлaл.  "Haд 20 cтpaни oфициaлнo ca ĸaндидaтcтвaли зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC, дoĸaтo cъщият бpoй ca изpaзили интepec. Toвa e пoтвъpждeниe, чe БPИKC игpae вaжнa poля в зaщитaтa нa нoвoвъзниĸвaщитe и paзвивaщитe ce иĸoнoмиĸи. Имa гoлям бpoй зaинтepecoвaни cтpaни и тe щe бъдaт paзглeдaни oт cъoтвeтнитe външни миниcтpи", ĸaзa тoй.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари