Турция и Гърция търсят транспортни коридори, заобикалящи България

4
Хаосът на българските граници предизвика международни реакции
Хаосът на българските граници предизвика международни реакции Снимка: Асен Игнатов / Архив

Хаосът на българските граници предизвика международни реакции

Гърция и Турция обсъждат възможности за създаване на нов транспортен коридор, който да избегне преминаването през България, заради сериозни проблеми на границата. Този въпрос бе поставен на дневен ред по време на 44-ото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA), проведено в периода от 2-ри до 6-и септември в Ташкент, Узбекистан.

По време на форума България стана обект на остри критики заради хаоса, който се създава на граничните пунктове. Двете мощни международни организации – Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) и BSEC-URTA – изразиха категоричното си намерение да предприемат необходимите мерки за решаване на проблемите, подчертавайки, че локалните неуредици могат да имат глобални последствия. В отговор на това Турция и Гърция се обединиха около идеята за намиране на алтернативен маршрут, който да избегне преминаването през България. Възможните опции включват нов мост, свързващ Ипсала в Турция с ГКПП Кипи в Гърция, или фериботна линия.

„Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти възстановиха процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП „Капитан Андреево” и „Лесово”, се посочва в официалната позиция на BSEC-URTA. Организацията предупреждава, че тези действия ще доведат до ответни мерки от страна на Турция, което допълнително ще усложни ситуацията на границата. BSEC-URTA настоява за незабавно премахване на тези мерки, които според тях са несправедливи, скъпи и водят до увеличаване на времето за чакане на границата.

Камарата на автомобилните превозвачи в България изрази дълбоко възмущение от случващото се и подчерта, че България прилага дискриминационни практики и двойни стандарти, които затрудняват преминаването на границите и вредят на логистичните вериги в региона. „Срамът, който българските представители изпитаха на събитието, отразява липсата на действия от страна на държавата. Ако една държава пречи на световния напредък, тя просто ще бъде заобиколена“, се казва в изявлението на Камарата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Дано да намерят
    път другаде, не през нас.Комшулука много се е наежил.Ние тук да им търпим мъргъзлъка, да им тънем във фъшкиите и да ни газят, а онбашиите да си гледат пашалъка , да си въртят синджирчето и да си трупат парсата.Е , па това го няма никъде.
  • 13
    1
    Ivo
    Гледайте какво става! Заради няколко паркинга и будки за дезинфекция на ТАКИ да се съобразява цяла Турция! Ако това нашето е държава…..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари