Туристически гаранционен фонд: Решение или нов проблем?

0
Възникна сериозен казус с обезщетенията на туристите от туроператорите
Възникна сериозен казус с обезщетенията на туристите от туроператорите

Представители на туристическия сектор изразяват сериозни опасения относно ефективността на новите мерки

Въвеждането на туристически гаранционен фонд, който да изплаща обезщетения при евентуален фалит на туроператори, е част от новите промени в Закона за туризма, които в момента са на етап обществено обсъждане. Секторът на туризма обаче не е съгласен с предложените промени, тъй като техните препоръки не са взети предвид.

Председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Илиева коментира пред "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че фондът е в съответствие с директива от 2016 година, която задължава всяка държава да осигури защита на парите на клиентите при пътуванията чрез застраховка, банкова гаранция или гаранционен фонд. В България досега се използва застраховка, която по време на пандемията от COVID-19 се оказа неефективна. Бизнесът е изразил сериозно желание за създаване на гаранционен фонд, тъй като това е най-добрият вариант според тях. Вече три години се работи по модел за такъв фонд, но настоящият проект не е одобрен от бранша.

Венцислав Кръстев, председател на Сдружение "Туризъм", потвърди, че за пръв път виждат проекта в този му вид и че липсва глава "Контрол". Той подчерта, че не е ясно как ще се контролират туроператорите и създаването на двата субекта не е описано правилно, което отваря врата за сивия сектор. Кръстев допълни, че бизнесът не е имал възможност да изрази крайното си мнение и че фондът трябва да се финансира чрез вноски, но не е ясно как ще се изчисляват тези вноски и в какъв размер ще бъдат.

Павлина Илиева също изрази притеснения, че създаването на два субекта на пазара ще заблуди потребителите и ще затрудни бизнеса. Според нея решенията, които се предлагат, ще доведат до заблуда на потребителите и до допълнителни затруднения за бизнеса. Тя заяви, че се чувстват използвани и отхвърлени.

Кръстев добави, че се надяват на диалог и ще поискат среща. Според него фондът е създаден, за да защитава клиентите и да осигури спокойна работа на туроператорите, но настоящите пропуски могат да бъдат използвани от други лица.

Двамата представители на бизнеса заявиха, че ще търсят по-широка подкрепа от останалите сдружения и ще излязат с официално становище и предложения за промени в законопроекта. Илиева също подчерта, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има трудности с упражняването на контрол при усложнения начин на работа, което ще доведе до допълнителна административна тежест и ще има негативен ефект върху потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари