Туристи търсят прохлада в Северна Европа

1
Промяна в туристическите предпочитания
Промяна в туристическите предпочитания

Промяна в туристическите предпочитания

Кати Падила, жител на Тенерифе, е един от многото туристи, които търсят хладни дестинации в Северна Европа вместо традиционните горещи курорти. Според проучване на "Франс прес", тя и трима нейни приятели са избрали Норвегия като своето убежище от горещата вълна, обхванала Южна Европа това лято.

Северна Европа привлича туристи с прохладни лета

Норвегия и Швеция, разположени на северните крайща на континента, активно промотират своите умерени температури и красиви пейзажи като алтернатива на пренаселените и горещи средиземноморски дестинации. Тази тенденция се наблюдава в значителното увеличение на броя на нощувките на чужденци в тези страни. През 2023 година, нощувките на чужденци в Норвегия са се увеличили с 22% спрямо предходната година, а в Швеция с 11%, сочат данни на официалната статистика.

Кати и нейните приятели са избрали Норвегия заради нейните зелени пейзажи, планини и ледници. „Норвегия е във фокуса ни от дълго време“, споделя Кати, докато се разхождат по емблематичния „Тролски път“ – известен маршрут, който се вие по планините към фиордите.

Промяна в туристическите предпочитания

Изследване, проведено в Германия за официалния туристически сайт на Швеция "Визит Суидън", разкрива, че двама от всеки пет души планират да променят своите навици за пътуване заради жегата в Южна Европа. Това включва избора на различни периоди за пътуване през годината, както и нови дестинации, които предлагат по-умерени температури.

Охлаждането не е свързано само с времето“, обяснява Сузан Андерсон, главен изпълнителен директор на "Визит Суидън". „Това са места, които са хладни, но също така предлагат по-малко туристи и по-спокойна обстановка.“

Промяна в Туристическия Пейзаж

Северна Европа предлага не само прохлада, но и уникални природни красоти и културни забележителности. Много туристи предпочитат да избягат от пренаселените средиземноморски плажове и да се насладят на спокойствието на езерата и фиордите или на чистия планински въздух.

Пам, туристка от Англия, споделя своето удоволствие от пътуването си до Норвегия: „Прекрасно е да бъда тук със сандали и тениска. Времето е идеално за разходки и опознаване на нови места.“

Влияние на Климатичните Промени

Според експертите от Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC), екстремните горещини и горещите вълни са се увеличили от 1950 година насам и се очаква тази тенденция да продължи с глобалното затопляне. До 2050 година, около половината от населението на Европа може да бъде изложено на висок или много висок риск от топлинен стрес през летните месеци.

Предизвикателства и Приспособления

Увеличеният туристически поток в малки северни села създава и предизвикателства. Ян Уве Тригестад, дългогодишен бивш кмет на норвежкото село Хелесилт, изразява своите опасения: „Това е малко селце с около 300 жители през зимата. Когато внезапно се появи туристически лайнер с 6000 пътници, настъпва малък културен шок. Но ние се адаптираме.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари