Турист се натъкна на античен саркофаг на плажа на "Св. Св. Константин и Елена"

0
Археологическият музей във Варна потвърждава значимостта на находката
Археологическият музей във Варна потвърждава значимостта на находката Снимка: Пресцентър МВР

Археологическият музей във Варна потвърждава значимостта на находката

В необичаен и значителен случай за българската археология, бивш полицай направи забележително откритие на плажа в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, близо до Варна. Докато се наслаждавал на почивката си, той забелязал безнадзорен на вид античен саркофаг и незабавно подал сигнал до Пето Районно управление - Варна.

Според съобщение на Министерството на вътрешните работи - Варна, придружено със снимки, саркофагът е "с богата релефна украса" и е открит в непосредствена близост до новопостроен, но все още неработещ комплекс. В отговор на сигнала, към мястото беше изпратен полицейски екип, който осигури безопасността на района около ценната находка.

Археолози от Археологическия музей във Варна, заедно с представител на регионалната структура на Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата, извършиха оглед на мястото. Според първоначалните оценки, саркофагът е от римската епоха, вероятно датиращ от II-III век след Христа. Специалистите отбелязаха, че културната ценност е без капак и е с размери около 90 х 235 х 75 см. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти, включително гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети и лабрис (двуостра брадва).

С помощта на служители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна и тежка техника, артефактът беше внимателно транспортиран до Археологическия музей във Варна. Там той ще бъде подложен на подробни експертизи, които ще помогнат за по-точното датиране и анализ на историческата значимост на находката.

Случаят е докладван на Варненска окръжна прокуратура и е образувано досъдебно производство. Откритието предизвика голям интерес както сред археолозите, така и сред обществото, тъй като добавя нови познания за римското присъствие по българското Черноморие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    към 7
    Аа..ха.. то остана и да не докладван интя работата хептен е умирисана.Да.....а... с доклади става,с доклади своевременни в условията на неотложност и гражданско съзнание и доблеСТ... :)))
  • 2
    8
    Версия
    Някой"баровец" го е домъкнал за личната си вила с 4 м.високи стени и градини,басейн.Някой е писнал че разтоварват нещо "интересно" и работата се е разсмърдяла.Благородника е предупреден от "наши" хора да го разкара щото....... се e чуло където не трябва.Някой гост пък може и да писнал какво е видял.Издрънкали са тез където продават.Хванали са ги натясно из Българията.Версии много.Да се опази авторитета и доброто име на "другаря".
  • 0
    7
    а ти защо не четеш?!?
    „Случаят е докладван на Варненска окръжна прокуратура и е образувано досъдебно производство. “ Чукча писател!😁😁😁
  • 2
    6
    И защо
    Никой не пазследва как се е появил от нивото и дали не е бил пред транспортиране от търговци на артефакти. Някаква разумно обяснение, доколкото същия може да бъде поставен там сама с техника, и как пък никой не го е докосвам, като дори гащите си ако оставиш без надзор, пак някой ще ги прибере.тук обаче даже липсва любопитство от страна на строителя и прочие, явно е ппясно доставен и се очаквало натоварването му за да бъде доставен на неизвестен адрес. Кой и от къде го е изровил и довлякъл непокътнат
  • 7
    5
    Запознат
    До 4 Вероятно е тъпа шега, опит за реклама, или кой знае каква друга простотия. На плажа на "Св. Св. Константин и Елена", определено няма за първи път курортисти ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари