НИМХ: Област Русе навлиза в пожароопасната зона

0
Обявен е червен индекс за пожароопасност на 12 и 13 август
Обявен е червен индекс за пожароопасност на 12 и 13 август

Обявен е червен индекс за пожароопасност на 12 и 13 август

През следващите два дни в много области на страната се очаква сериозно повишаване на риска от големи и трудни за гасене пожари. Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), червен индекс за пожароопасност е обявен в Северна България, обхващайки района от Видин до Велико Търново и Русе, както и в редица други критични зони.

Особено уязвими ще бъдат областите на Горнотракийската низина, както и районите на Странджа, Сакар и Източните Родопи. В допълнение, долината на река Струма също е включена в списъка на районите с висок риск от пожари. В тези райони, според метеоролозите, има голяма вероятност от възникване на бързоразпространяващи се силни пожари, които могат да се окажат изключително трудни за овладяване.

Експертите предупреждават, че в тези райони се наблюдава значително засушаване, което, комбинирано с високите температури и силните ветрове, създава идеални условия за възникване на неконтролируеми пожари. Жителите и земеделските стопани в тези региони са призовани да бъдат изключително внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, както и да спазват всички противопожарни мерки.

Снимка: НИМХ

Органите на МВР - Пожарна безопасност и защита на населението са в повишена готовност да реагират при възникване на инциденти. Специализирани екипи са мобилизирани в очакваните критични зони, като са подготвени допълнителни ресурси за бърза намеса в случай на пожари.

Снимка: НИМХ

Ситуацията изисква отговорност и внимание както от страна на гражданите, така и от институциите. Времето през следващите дни ще бъде критично за развитието на ситуацията, като всяка небрежност може да доведе до сериозни последици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    djdido
    яяккоo
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари