Цветлин Йовчев: Персоналът за BG-ALERT не е обучен

1
Системата за ранно оповестяване в България се нуждае от подобрения
Системата за ранно оповестяване в България се нуждае от подобрения Видео: NOVA

Системата за ранно оповестяване в България се нуждае от подобрения

Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи, Цветлин Йовчев, изрази мнение относно състоянието на системата за ранно оповестяване в България по време на участието си в предаването „Събуди се“. Според него, системата, която в момента е на разположение, по-скоро представлява платформа, която може да бъде напълнена със съдържание само при ясно дефинирани функции и сценарии.

Йовчев подчерта, че персоналът, отговарящ за кризисните центрове, не е адекватно обучен. Той отбеляза, че в такива центрове трябва да има персонал, който е готов да реагира на различни инциденти, включително експлозии или други аварии. Като пример той посочи неотдавнашния инцидент с взривове в складове в град Елин Пелин, като подчерта, че времето, изминало от инцидента, не означава непременно, че разследването ще бъде затруднено. „Това не е престъпление или поръчково убийство или атентат, следите ще останат“, поясни Йовчев.

Липса на адекватни мерки и планове за превенция

Експертът посочи, че при подобни инциденти често се разкриват пропуски в системата за защита на критичната инфраструктура. Според него, такива обекти, като тези в Елин Пелин, често имат дефицит в изработването на планове за превенция. Това е позволило първоначалният взрив да се разпространи и върху съседните сгради. Йовчев добави, че в района на инцидента е имало и газопровод, което допълнително е увеличило риска.

Обикновено в такива обекти, които са критични инфраструктури, има дефицит в изграждането на плановете за превенция“, каза той. Йовчев призова за по-стриктно спазване на изискванията и стандарти за сигурност, както и за редовно обучение на персонала, който е отговорен за реагиране в случай на аварии.

Критика към реакциите след решения на Конституционния съд

Във връзка с реакциите на решенията на Конституционния съд, Цветлин Йовчев изрази своето неодобрение към критиките, които се появяват непосредствено след обявяването на решенията. Според него, подобно поведение „руши държавността“ и е неприемливо. Йовчев призова за по-голяма отговорност и зрялост в обществените дебати и реакциите на решенията на съдебните институции.

Инцидентът в Елин Пелин е още едно напомняне за нуждата от адекватни мерки за защита на критичната инфраструктура в България. Цветлин Йовчев подчерта необходимостта от ясно дефинирани функции, сценарии и редовно обучение на персонала, отговорен за сигурността. Той също така акцентира върху важността на правилните и внимателни реакции на решенията на съдебните институции, като призова за запазване на държавността и стабилността в обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До Цв.Йовчев
    Подкрепям коментар едно.Трябва да спират да чакат нареждане от горе.Доксто дойде и айде.Трябва да се носи отговорност.Да има комуникация между служби,общини,агенции,соец звена.Те не могат да говорят помежду си.Улиците не познават.Началниците им се чудят как да ги нахокат "татьовото",маминият,лелинчо и т.н. е лъжа ли? Да отговорят например,например,другарите от мвр.Отговорност трябва да се носи.....за делата и преценката
  • 2
    1
    Точно в десятката
    Няма обучен персонал с адекватни бързи реакции. И да продължават да се обучават после непрекъснато. Опит е нужен. Не да ходят само проформа на работното място.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари