ЦИК започна подготовка за новите избори

0
ЦИК започна подготовка за новите избори
ЦИК започна подготовка за новите избори Видео: NOVA

Предстои седми вот от 2021 година насам

Централната избирателна комисия (ЦИК) започна подготовката за предсрочните парламентарни избори, които се очаква да се проведат тази есен. В интервю за „Новините на NOVA“, заместник-председателят на ЦИК Росица Матева коментира, че комисията вече е започнала предварителни действия, макар и все още да чака официалния указ на президента за насрочването на датата на вота.

„Това са седми парламентарни избори от април 2021 година насам, които ще произвеждаме тази есен. Ние се готвим, защото от понеделник, след като беше върнат и третият мандат неизпълнен, е ясно, че рано или късно ще има предсрочни избори. Но докато не излезе указът на президента, не можем да приемаме решения. Но това не означава, че не ги подготвяме. Така че започнахме да се готвим. Едновременно с това, разбира се, ние все още работим по предходните избори, които бяха на 9 юни. Все още отчитваме план-сметката за вота,“ обясни Матева.

Според заместник-председателя на ЦИК, изборът на дата – 13 или 20 октомври, не е от особено значение за комисията. Въпреки това, на 20 октомври вече са насрочени частични избори в някои райони, което може да усложни логистиката.

Матева също така коментира въпроса с машинното гласуване. „Когато има насрочени избори, Централната избирателна комисия възлага дейности, които не може сама да организира. Това става с обществени поръчки. Тоест ще бъде обявена отново обществена поръчка за техническо обслужване, логистика и транспорт на машините. А кой ще се яви и кой ще спечели – това вече е въпрос на желание от възможните изпълнители,“ подчерта тя.

Един от първите въпроси, които ще бъдат разгледани от ЦИК, е определянето на местата и държавите, в които ще има открити избирателни секции за българите в чужбина. „На изборите за Народно събрание ще се гласува навсякъде по света, където на предходни избори за последните 5 години са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това са така наречените автоматични секции. Едно от първите решения, което ще приемем, е да определим местата и държавите, в които ще има открити такива. Отделно от това, там където бъдат подадени не по-малко от 30 заявления от български граждани, ще се образува избирателна секция извън страната,“ посочи Матева.

ЦИК се сблъсква с множество предизвикателства при организацията на предсрочните избори, като едно от тях е изборът на фирма за обслужване на машинното гласуване. Това ще изисква провеждането на нови обществени поръчки и сътрудничество с потенциалните изпълнители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари