ЦИК обяви обществена поръчка за осигуряване на машините за гласуване

0
Общата стойност на поръчката е 7 457 460 лева без включен ДДС
Общата стойност на поръчката е 7 457 460 лева без включен ДДС Снимка: БГНЕС / Архив

Общата стойност на поръчката е 7 457 460 лева без включен ДДС

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура за възлагане на обществена поръчка, свързана с осигуряването на машинното гласуване за предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Според официалното решение на комисията, поръчката е разделена на две обособени позиции, като всяка има своята специфична роля в подготовката и осъществяването на изборния процес.

Първата обособена позиция включва профилактика и диагностика на специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ). В това влиза и тестване на вградените периферии като принтери и четци на смарт карти, както и подготовка на операционната система и приложния софтуер. Също така се предвижда параметризиране и окомплектоване на устройствата, както и тяхното техническо обслужване в предизборния и изборния ден. За тази позиция е планирано създаването на Център за поддръжка, който ще реагира при евентуални проблеми с устройствата по време на изборите.

Прогнозната стойност за тази дейност възлиза на 6 673 460 лева без включен ДДС или 8 008 152 лева с включен данък добавена стойност.

Втората обособена позиция обхваща транспортирането на устройствата до съответните избирателни секции в страната, както и логистичното осигуряване преди и след изборите. Прогнозната стойност на тази дейност е 784 000 лева без включен ДДС или 940 800 лева с включен ДДС.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка възлиза на 7 457 460 лева без включен ДДС или 8 948 952 лева с включен данък.

Процедурата се провежда чрез състезателно договаряне, което означава, че фирмите, желаещи да участват, ще трябва да преминат през процес на договаряне и подбор преди сключване на договори. Целта на ЦИК е да осигури безпроблемно машинно гласуване на изборите за народни представители, като се гарантира навременна поддръжка и логистика на устройствата в цялата страна.

Това решение на комисията идва в момент, когато въпросът за машинното гласуване отново предизвиква обществен интерес, особено с оглед на значителния обем финансови средства, които ще бъдат инвестирани в осигуряването на техническа подкрепа и логистика. Очаква се фирмите, участващи в търга, да предоставят висококачествени услуги, които ще гарантират ефективното провеждане на изборите.

В същото време Централната избирателна комисия продължава своята подготовка за изборите, като вече е приета и хронограма, която ще ръководи целия процес до деня на изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари