ЦИК: Постъпи заявление за самостоятелно участие на ДПС на предстоящия вот

0
Натиск не ни е оказван, всички решения се вземат безпристрастно и съобразно закона
Натиск не ни е оказван, всички решения се вземат безпристрастно и съобразно закона

Натиск не ни е оказван, всички решения се вземат безпристрастно и съобразно закона

Централната избирателна комисия отчита нормален ход на подготовката за предстоящите избори през октомври, стана ясно на брифинг днес. Общо 6 640 383 избиратели ще имат възможност да гласуват в 11 645 секции в страната. Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че до момента в комисията са постъпили две жалби, едната от които е подадена от коалицията ГЕРБ-СДС срещу назначаването на Районната избирателна комисия (РИК) в град Кърджали.

Цветомир Томов от ЦИК съобщи, че броят на избирателните секции в чужбина няма да е по-малък от този на последните избори, като в 60 държави ще бъде осигурен вот. Това е от съществено значение за многото български граждани, живеещи зад граница, които желаят да упражнят правото си на глас.

Към момента документи за участие в изборите на 27 октомври са подали 19 партии и 6 коалиции. Въпреки това, на две от коалициите е отказана регистрация, като едната от тях, ДПС - Ново начало, е обжалвала решението. Делото по жалбата ще се гледа утре от 11:00 часа.

Освен това, в ЦИК е постъпило заявление за самостоятелно участие на ДПС на предстоящия вот. Вече са получени осем документа от двама представители на партията за оттегляне или потвърждаване на нейната регистрация. Подписката на ДПС в момента се проверява от главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), като предстои ЦИК да вземе решение по случая.

От Централната избирателна комисия разясниха, че процедурата за регистрация на партии и коалиции е еднаква за всички. Един от основните документи, които се изискват, е подписка от избиратели, която впоследствие се изпраща за проверка на ГРАО. След връщането на документите, те се разглеждат на заседание на ЦИК, като регистрацията или отказът се извършва с официално решение на комисията.

На въпрос, зададен от Българската национална телевизия, отговорът на представителите на ЦИК беше категоричен, че не е имало никакъв външен натиск върху тях, а всички решения са взети безпристрастно и съобразно закона.

Изборите на 27 октомври обещават да бъдат ключови за политическата сцена в страната, а подготовката за тях върви по план, уверяват от ЦИК. Остава да се проследи дали ще има допълнителни промени в броя на участващите партии и коалиции, както и дали ще се появят нови обжалвания на решенията на комисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари