Цените на ски картите в българските курорти се очаква да надхвърлят 100 лева

0
Връщането на 20% ДДС и други фактори водят до поскъпване на ски услугите
Връщането на 20% ДДС и други фактори водят до поскъпване на ски услугите

Връщането на 20% ДДС и други фактори водят до поскъпване на ски услугите

Цените на ски картите в българските курорти се очаква да надхвърлят 100 лева тази зима.

Ски курортите в България се подготвят за предстоящия зимен сезон с повишени цени на лифт картите. Основна причина за това е връщането на 20-процентовата ставка на ДДС за туристическите услуги, след като изтекоха облекченията, въведени по време на пандемията от COVID-19.

Повишение на цените в основните ски дестинации

В курорта Банско сезонната карта при предварителната продажба вече струва 1700 лева, което е увеличение от 200 лева спрямо миналогодишната цена от 1500 лева, информира bTV.

Боровец, друг популярен зимен курорт, предлага дневна лифт карта за 90 лева. Това е цената, която миналата година беше валидна само за активния сезон.

Пампорово, от своя страна, е обявило кратък период за предварителна продажба до 31 октомври, през който дневната карта може да се закупи на цена от 82 лева. Това е повишение от 7 лева спрямо миналогодишната цена от 75 лева.

Очаквания за цените през активния сезон

Експертите прогнозират, че цените на ски картите в големите български курорти могат да надхвърлят психологическата граница от 100 лева през активния сезон.

Константин Занков от Института за анализи и оценка на туризма коментира: "Минавайки една психологическа граница от 100 лева, със сигурност ще повлияе негативно, особено на българския турист, но се надяваме да запазим тези данъчни облекчения, които ги имаше миналите години."

Фактори, влияещи върху ценообразуването

Освен промяната в ДДС ставката, върху повишението на цените влияят и други фактори:

  • Високата цена на електроенергията
  • Увеличените разходи за горива
  • По-скъпата поддръжка и съхранение на машини
  • Повишените разходи за работни заплати
  • Общата инфлация в страната

Мария Шейнова от "Бороспорт" посочва: "Ако се запази 9% ДДС-то, ние ще имаме възможност да запазим цените същите като миналата година."

Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен", допълва: "Всичко зависи от това, как ще се обърне внимание на това 9-те процента, които сега вече стават 20 %. Така, че при всички положения ще има повишение на цената на дневната карта. Миналата година беше 96 лева."

Реакции на туристите

Въпреки очакваното повишение на цените, някои туристи остават лоялни към българските ски курорти. Мартин, турист от Северна Македония, споделя: "Ще се отрази, може би не на нас, но на ски центровете, няма да има много хора. Ще видим дали ще посетим Боровец, Банско или Пампорово."

Въпреки притесненията на бранша и туристите, подготовката за предстоящия ски сезон продължава с пълна сила във всички курорти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари