Цените на едро на храните продължават да спадат за втора поредна седмица

0
Цените на млечните и месните продукти показват значителен спад на годишна база
Цените на млечните и месните продукти показват значителен спад на годишна база

Цените на млечните и месните продукти показват значителен спад на годишна база

Цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата в България продължиха да се понижават за втора поредна седмица, според данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на сайта на регулатора, пише в обзора си Dir.bg.

От началото на годината, цените на едро са се понижили с 9.10%, докато на годишна база спадът е 4.93%.

Седмични и месечни изменения

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), поддържан от ДКСБТ, на 12 юли е 2.044 пункта, което представлява спад от 0.15% спрямо предходната седмица, когато бе 2.047 пункта. През последния месец юни, цените на храните на стоковите тържища са поевтинели общо с 2.89%, следвайки спадове от 1.72% през май и 5.00% през април.

Анализ на цените на основните продукти

През последната седмица, цените на едро на 17 от включените 32 хранителни продукти са се понижили, докато цените на останалите 15 са се повишили. Най-голям спад е отбелязан при пакетчето масло 125 грама, докато киселото мляко в кофичка от 400 грама е най-много поскъпнало. При плодовете, ябълките от внос са поевтинели най-много, докато лимоните са с най-голямо поскъпване. При зеленчуците, цените на оранжерийните домати са се понижили най-много, докато зелето е поскъпнало най-съществено.

Регионални различия

Ценовите разлики по области показват, че най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (от 10.90 лв./кг в Плевен до 23.00 лв./кг в София), следвана от кравето сирене и каймата смес. Най-малка е разликата при яйцата (от 0.24 лв./броя в Плевен до 0.35 лв./броя в Сливен).

Млечни и месни продукти

Цените на млечните и месните храни и варивата продължават да се понижават на годишна база. Най-голямо поевтиняване е регистрирано при замразеното пиле (-2.5%), слънчогледовото олио (-2.4%) и яйцата (-2.4%). В същото време, киселото мляко в кофичка от 400 грама е поскъпнало с 5.1%, захарта с 4.1% и пакетчето масло с 4.1%.

Плодове и зеленчуци

При плодовете, най-много са поскъпнали лимоните (+4.4%), прасковите (+4.2%) и кайсиите (+1.8%). Ябълките от внос и бананите са поевтинели съответно с 2.6% и 0.7%. При зеленчуците, най-голям спад е отчетен при оранжерийните домати (-5.4%), картофите (-4.2%) и зрелия лук кромид (-4.0%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    дд
    На едро спадат в магазините не в заведенията не та в крайна сметка потребителя го отнася:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари