Гърция въвежда мащабни намаления на цените на основни продукти

0
Очаква се броят на стоките с намаление да достигне 600
Очаква се броят на стоките с намаление да достигне 600 Снимка: Асен Игнатов / Архив

Очаква се броят на стоките с намаление да достигне 600

Гърция въвежда мащабно намаление на цените на основни стоки.

Гръцкото правителство предприема решителни стъпки за облекчаване на финансовото бреме върху потребителите чрез въвеждане на значителни намаления на цените на широк спектър от ежедневни продукти. Инициативата, обявена от Гръцката асоциация на супермаркетите (ESE), ще обхване не само хранителни стоки, но и артикули за лична хигиена и домакинско почистване.

Обхват на инициативата

Първоначално, намаленията ще засегнат около 120 продуктови кода, като се очаква този брой да нарасне до над 600 в близко бъдеще. Тази мярка е резултат от интензивни преговори между супермаркети, доставчици и производители, целящи да осигурят устойчиво понижаване на цените на бързооборотните стоки.

Размер на намаленията

Според информация, предоставена от кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева, потребителите могат да очакват намаления между 6% и 15% за включените в инициативата продукти. Важно е да се отбележи, че търговските вериги имат свободата да предложат допълнителни отстъпки за артикулите от списъка, което потенциално може да доведе до още по-значителни намаления за крайните потребители.

Поетапно начало

Намаленията ще бъдат въведени постепенно, като началото е планирано за понеделник. Очаква се пълният ефект от инициативата да се усети в рамките на следващите седмици, когато все повече продукти ще бъдат включени в програмата за намаление.

Роля на правителството

Министърът на развитието Такис Теодорикакос играе ключова роля в реализирането на тази инициатива. Той отправи покана към доставчици на хранителни и потребителски продукти, както и към супермаркетите, да се включат в усилията за намаляване на цените. Позитивният отговор от страна на индустрията показва общата загриженост за финансовото благосъстояние на гръцките потребители.

Очаквани резултати

Тази мярка се разглежда като продължение на вече наблюдаваната тенденция за намаляване на инфлацията при хранителните продукти в Гърция през последните месеци. С въвеждането на тази инициатива, Министерството на развитието очаква допълнително забавяне на инфлацията при потребителските стоки, което би трябвало да доведе до осезаемо облекчение за домакинствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари