Ценен албум от Руско-турската война дигитализираха в Русе

1

Електронното копие ще бъде достъпно за посетители на музея в Бяла

Уникален албум със снимки и гравюри, посветени на паметниците в България, отбелязващи събитията от Руско-турската освободителна война, вече е достъпен в дигитален формат благодарение на усилията на областния управител на Русе Драгомир Драганов. Тежащата 12.3 килограма книга е част от колекцията на Историческия музей в Бяла и от днес може да бъде разгледана и в електронен вариант. Предстои в музея да бъдат инсталирани екрани, чрез които посетителите ще имат възможност да разгледат дигиталното копие на това ценно издание.

Дигитализацията бе осъществена напълно безплатно от Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе, като главна роля в процеса изигра директорът на културната институция Теодора Евтимова. Преди около два месеца книгата бе взета от музея в Бяла от служители на Областната управа и предадена за дигитализация. Днес тя бе върната обратно на музея от областния управител Драганов и главния секретар на областната управа Ирена Тодорова, където уредникът Йорданка Петрова прие албума с благодарност.

Гордея се, че успяхме да осъществим това важно начинание, което ще позволи на бъдещите поколения да съхранят спомените за нашата история“, коментира Драганов, като добави, че планира подобни инициативи и за други редки книги. Според него дигитализацията е чудесна възможност за младите да се докоснат до миналото на страната ни.

По време на посещението си в Бяла, областният управител проведе среща с кмета на града Димитър Славов, където двамата обсъдиха възможности за реализиране на нови културни проекти в общината.

Албумът, отпечатан през 1902 година по повод 25-годишнината от края на Руско-турската освободителна война, е създаден от Щаба на Българската армия и е бил подарък за руския император Николай II чрез Комитета „Цар Освободител“. Огромната луксозна книга, с дървени корици, обвити в кожа със златни надписи, съдържа стотици снимки и гравюри на паметници, издигнати в чест на войната и местата, където са погребани руски войници. Някои от тези паметници вече не съществуват.

Интересен факт е, че от общо пет екземпляра на книгата, издадени през 1902 година, до днес са оцелели само два – единият се намира в Историческия музей в Бяла, а другият в Плевенската панорама.

Идеята за дигитализацията на албума е на покойния директор на Музея в Бяла, уважавания русенски историк Иво Жейнов, който почина преди няколко месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Кой го облича тоя драганов ? Гротески смешен е ! Спрете да гонавирате в полезрението на хората, абсолютен нещастник е !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари