Цената на тока може да срине българския туризъм

3
БХРА: Цената на тока за бизнеса е скочила 10 пъти
БХРА: Цената на тока за бизнеса е скочила 10 пъти

БХРА: Цената на тока за бизнеса е скочила 10 пъти

В разгара на летния сезон, когато българският туристически сектор обикновено процъфтява, се задава сериозно предизвикателство. Драстичното увеличение на цените на електроенергията заплашва да предизвика вълна от фалити и да промени основно ландшафта на българския туризъм.

Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, хвърли светлина върху тревожната ситуация. "През последните две години наблюдаваме обезпокоителна тенденция - точно когато летният сезон набира скорост, цената на електроенергията скача до небето", споделя той с нотка на загриженост.

Димитров подчертава, че туристическият сектор е особено уязвим към тези ценови флуктуации поради високата си енергоемкост. "Представете си само - цената на тока се е увеличила десетократно! Хотел с капацитет от 250 места, който преди е плащал месечна сметка от 10 000 лева, сега може да очаква сметка от 110 000 - 120 000 лева. Това е колосално увеличение, което може да срине и най-стабилния бизнес", алармира експертът.

Въпреки че повишаването на цените изглежда като логично решение, Димитров предупреждава, че това би могло да доведе до спад в потреблението. "Ако цените в ресторантите се вдигнат рязко, хората просто ще спрат да ходят. Това е омагьосан кръг, от който трудно можем да излезем без външна помощ", обяснява той.

В отговор на кризисната ситуация, браншът планира серия от протестни действия в различни части на страната. "Готови сме да излезем на улицата в рамките на дни, ако не видим конкретни стъпки от страна на управляващите", заявява Димитров решително.

Какви са исканията на сектора?

На първо място, спешни компенсации за бизнеса, които да помогнат за преодоляване на непосредствената криза. Но експертите настояват и за по-дългосрочни решения. "Нуждаем се от трайна стратегия, която да осигури стабилност в сектора. Една от идеите, които обмисляме, е въвеждането на таван на цената на електроенергията за бизнеса. Ако този таван бъде надхвърлен, трябва да има механизъм за автоматично подпомагане", предлага Димитров.

Експертът не крие, че страховете от масови фалити в сектора са напълно реални. "Без бързи и ефективни мерки, много хотели и ресторанти може да не успеят да преживеят този ценови шок. Това би било катастрофално не само за нашия бранш, но и за цялата българска икономика", предупреждава той.

Ситуацията повдига важни въпроси за бъдещето на българския туризъм. Как ще се отрази тази криза върху качеството на услугите? Ще успее ли секторът да запази конкурентоспособността си на международния пазар? И не на последно място - как ще реагират потребителите на потенциално по-високите цени?

Едно е сигурно - туристическият сектор в България е изправен пред сериозно предизвикателство. Начинът, по който ще се справи с него, ще определи не само съдбата на хиляди бизнеси, но и бъдещето на една от най-важните индустрии в страната. Остава да се надяваме, че диалогът между бранша и управляващите ще доведе до устойчиви решения, които ще позволят на българския туризъм да преодолее тази буря и да излезе от нея по-силен от всякога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Орхан Караахмедов
    А бизнеса, когато ползваше по евтин ток от битовия потребител цяла година и то добре му беше!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари