Хотелиери и ресторантьори се готвят за масова стачка

1
Ръстът на цените на тока заплашва бизнеса с масови фалити
Ръстът на цените на тока заплашва бизнеса с масови фалити Снимка: Асен Игнатов

Ръстът на цените на тока заплашва бизнеса с масови фалити

Хотелиерите и ресторантьорите в България са готови за масови стачни действия поради драстичния ръст на цените на електроенергията за бизнеса през последния месец. Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева, което прави сметките непосилни за много компании. Експерти прогнозират, че високите ценови равнища ще се задържат и през следващите месеци, което допълнително усложнява ситуацията.

Асоциацията вече е изпратила писмо до министъра на туризма и до КРИБ, предупреждавайки за възможни фалити, ако не бъдат предвидени компенсации за бизнеса. Краткият летен сезон, съчетан с високите цени на електроенергията, е сериозна заплаха за оцеляването на хотелиерския и ресторантьорския сектор, който е изключително енергоемък.

Енергийна криза: Непоносими разходи за бизнеса

Георги Щерев, председател на БХРА, обяснява, че в часовия пояс след 16:00 часа, когато потреблението на електроенергия е най-високо, хотелите не могат да си позволят да икономисват ток. Това е времето, когато туристите се връщат от плажа, използват топла вода, а кухните работят на пълна мощност, за да приготвят вечерята. Климатиците също работят на максимум поради горещото време. Щерев подчертава, че при такива цени на тока е по-добре бизнесът да не функционира.

„След пандемичните години летният туристически сезон се съкрати значително, разходите се увеличават драстично, а пазарът и туроператорите приемат увеличение на цените с не повече от 5-7%. В тази несигурност е немислимо да се говори за адекватно туристическо предлагане“, се казва в писмото на БХРА до министъра на туризма.

Искания за държавна намеса и компенсации

Веселин Налбантов, заместник-председател на БХРА и собственик на хотел в "Слънчев бряг", настоява за държавни компенсации над определена цена на тока, както беше по време на пандемията от КОВИД-19. „След няколко дни, когато пристигнат фактурите за ток, хотели и ресторанти ще изпаднем в несъстоятелност. Ако досега съм плащал 10 000 лева сметка за ток, сега ще ми искат 120 000 лева. Няма как да поискам от клиентите 10 пъти повече“, коментира Налбантов.

Атанас Димитров, също заместник-председател на БХРА и собственик на ресторант в София, предупреждава за масови фалити. „Туризмът е стратегически отрасъл за българската икономика и основният разход е електроенергията. Парламентът трябва да приеме трайна мярка за компенсация“, добавя той.

Криза в сектора: Спешна нужда от решения

Златко Златанов, заместник-председател на БХРА и собственик на хотел във "Велинград", настоява за връщане на компенсациите при цена над 250 лева за мегаватчас. Малин Бистрин, заместник-председател на БХРА и собственик на хотели в "Банско", критикува решенията в енергийния сектор, които приоритетно изнасят ток за други страни, докато българският бизнес страда.

Георги Тръпков, член на УС на БХРА и собственик на хотел в "Поморие", сравнява увеличението на цената на тока за бизнеса с бухалка: „За пореден път някакъв престъпен консорциум иска да печели на гърба на инвеститорите“.

Политически реакции и очаквани мерки

Мариян Беляков, член на УС на БХРА и изпълнителен директор на "Пампорово" АД, подчертава, че всяка цена над 200 лева е непосилна за бизнеса и държавата трябва да приеме компенсаторен механизъм. Според него проблемът ще се задълбочи през зимата с връщането на ДДС на 20% за достъп до спортни съоръжения и увеличаващите се разходи за заплати.

„С тези цени на тока сме пред фалит. Готови сме за стачни действия, но се надяваме политиците да намерят решение“, казва Тодор Янакиев, член на УС на БХРА и собственик на заведения в "Търговище".

Миналата седмица БХРА и Асоциацията на организациите на българските работодатели поискаха държавата да възобнови компенсациите за туристическия сектор. В сряда, 24 юли, енергийната комисия в Народното събрание ще изслуша служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и работодателските организации заради високите цени на тока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Bonkerz
    Поредната партенка. "Ако досега съм плащал 10 000 лева сметка за ток, сега ще ми искат 120 000 лева." Това са предположения, тип една врачка казала. Сега го даваха по новините тоя хотелиер. Досега плащал по 200 лв на мегаватчас (20 стотинки на киловатчас), докато битовите потребители плащаме по-скъпо 240 лв на мегаватчас. Вярно от 2 седмици цената ден напред за бизнеса е почти двойна по 40-45 стотинки, но не е била десетократна. Не се налапаха тия бетониери, само знаят да реват. От около година я следя и нормално цената за бизнеса на свободния пазар е около 15 стотинки за киловатчас. В Неделя е падала до 8 ст. Проблема сега е че има електропроводи в ремонт и голямото потребление заради жегите, та ЕСО не са предвидили колко ток ще им е нужен.
  • 2
    5
    русенец
    Аз предлагам ако стачката на ресторантьорите и хотелиерите не успее, те вкупом да напуснат България и да правят бизнес примерно в Турция, Гърция или Дубай! Нека ни оставят без хилядите хотели и ресторанти, така ни се пада просто!
  • 1
    4
    123
    Но енерджи фром Раша. Окей енерджи фром юнайтед стейтс. Уи ар ойроатлантик персонс. Ликуид гас фром юесей. България пей ! Само да ви кажа, че това е само началото на ужасяващите последствия за страната ни. Ужасът предстои и ще е пълен.
  • 6
    3
    rdnim
    Внесете си клиенти от "солидарните ви евроатлантически партньори"!
  • 1
    2
    Гост
    Странна държава е Бг.В нормалните държави се стимулират частните сектори,а тук държавните.Е как да се развие една държава икономически ,след като не се стимулират производствата.Оттам какво следва ,ами следват рушвети,връзки, корупция ,защото масово хората бягат от експлоатацията при капиталистите ,и пускат връзки ,бутат пари за да се уредят на държавно ,дето си знаеш ,и отпуската ,и празничните дни ,и по спокойната работа .Изобщо при тази българска псевдо демокрация ,няма как да няма щуро Баджо ,бутане на парички ,в името на един по лек ,и сигурен живот ,а който не успее в това ,то на него се пада тежкото призвание да вдига мършавата икономика ,и да прави ,,ДЕМОКРАЦИЯТА,,Гола вода е тая наша татковина.Мили млади хора ,колкото ,и да е тежко на запад ,махайте се от тази корумпирана държава !Надежда всяка тука забравете за управия.Вече няма кой .Един милион роми,2,5млн.пенсионери,половин милион държ.СЛУЖИТЕЛИ.Абе каква държава ,то няма държава ....просто едно лошо наследство ,разграден двор !!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари