Цената на газа се повишава с 2,9% от октомври

0
КЕВР утвърди цена в размер на 63,72лв./mwh
КЕВР утвърди цена в размер на 63,72лв./mwh

КЕВР утвърди цена в размер на 63,72лв./mwh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за месец октомври 2024 година. Тя ще бъде 63,72 лева за мегаватчас (MWh), без включени цени за достъп, пренос, акциз и данък добавена стойност. Това решение беше взето след щателен анализ на актуалните данни, предоставени от "Булгаргаз" ЕАД.

Въпреки че новата цена е с 2,9% по-висока в сравнение с тази за септември, тя остава конкурентна на международните пазари. Всъщност, тя е с около 10 лева по-ниска от актуалния индекс TTF, който в последните дни достигна нива от приблизително 38 евро за мегаватчас или 74,16 лева за мегаватчас.

Ключов фактор за поддържането на сравнително ниска цена са доставките на природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан. Тези доставки съставляват 70,82% от общото потребление за октомври и играят важна роля за формирането на благоприятна цена на синьото гориво.

В допълнение към азерския газ, "Булгаргаз" ЕАД е сключил два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци, след проведени търгове при строги изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс са включени и количества, добити от подземното газово хранилище "Чирен".

Важно е да се отбележи, че в утвърдената цена са включени няколко компонента: цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за компенсиране на разходи, свързани със съхранението на количества газ в хранилището "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за октомври към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за месец октомври 2024 година ще бъде публикувано на официалната интернет страница на регулатора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари