"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ за ноември

0
Общественият доставчик предлага нова цена от 68,49 лв/MWh
Общественият доставчик предлага нова цена от 68,49 лв/MWh Снимка: БГНЕС

Общественият доставчик предлага нова цена от 68,49 лв/MWh

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ за ноември.

Общественият доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с предложение за утвърждаване на цена на природния газ за месец ноември. Според документа, цената за следващия месец би трябвало да бъде 68,49 лева за мегаватчас (MWh).

Сравнение с текущата цена

В момента действащата цена на природния газ за октомври, утвърдена от КЕВР, е 63,72 лева за MWh, без включени цени за достъп, пренос, акциз и данък добавена стойност. Това означава, че предложената от "Булгаргаз" цена за ноември е със 7,49 процента по-висока от настоящата.

Осигуряване на доставките

В заявлението си до КЕВР, "Булгаргаз" посочва, че за да осигури заявките на своите клиенти през газовата година 2024/2025, дружеството е организирало търгове за доставка на втечнен природен газ чрез терминала в гръцкия град Александруполис. В резултат на проведените търгове, за доставчик на газ за месеците октомври, ноември и декември 2024 година е избрана компанията "Тотал".

Допълнителни източници на газ

Освен доставките от "Тотал", "Булгаргаз" ще разчита и на друг източник на природен газ - по договор от Азербайджан. За следващия месец компанията планира да използва и газ от подземното газово хранилище "Чирен".

Предстоящо обсъждане

На 30 октомври 2024 година от 10:00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно заявлението на "Булгаргаз". Това ще бъде възможност за разглеждане на предложението и евентуално вземане на решение за утвърждаване на новата цена на природния газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари