Тропическа депресия ли се образува в Черно море?

0
Запълващ се циклон над Черно море носи интензивни валежи и бури
Запълващ се циклон над Черно море носи интензивни валежи и бури Снимка: Meteo Balkans

Запълващ се циклон над Черно море носи интензивни валежи и бури

През последните часове времето над Черно море и част от България бе повлияно от запълващ се циклон, който доведе до значителни валежи и нестабилност в атмосферата. Основната част от валежите се изсипа в морето, но не липсваха и области на сушата, които бяха засегнати. Североизточна България и Югоизточна Румъния усетиха гнева на стихията, като в северната ни съседка бяха регистрирани материални щети в резултат на обилните дъждове.

Предстоят още валежи по Южното Черноморие

Според синоптиците от Meteo Balkans метеорологичните прогнози за следващите часове не са обнадеждаващи за Южното Черноморие. Очаква се валежите да се усилят, като Странджа планина ще играе ключова роля в този процес. Орографските особености на планината могат да доведат до валежи от над 50-80 литра на квадратен метър в рамките на следващите 24 часа, което може да причини наводнения и други проблеми в региона.

Спътниковите снимки показват ясно дефиниран център на ниско налягане, разположен на около 70-80 километра югоизточно от Царево. Впечатляващото при този циклон е неговата активност, като условията около центъра са благоприятни за образуване на гръмотевични бури. Тези бури се характеризират с регенерация и усилване, наподобявайки субтропическите или тропическите бури в тропиците.

Топлото ядро на циклона: опасна характеристика

Основната характеристика на този тип циклон е наличието на по-топло ядро, което означава, че температурата във вътрешността му е по-висока в сравнение с околната среда. Това е феномен, който обикновено се наблюдава в тропиците. Поради по-топлите води на Черно море, циклонът е на път да се трансформира в субтропическа система, наподобяваща тропическа депресия.

Въпреки че циклонът вероятно няма да достигне силата на истинска тропическа буря, очакваните валежи са основен проблем. Тези вихри, макар и краткотрайни, могат да генерират значителни количества валежи, което увеличава риска от наводнения и други бедствия по Южното Черноморие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...