Трима рибари уловиха гигантския шаран от язовир "Арбовия"

54

Години на слухове и очакване приключиха с невероятния улов на 31-килограмов легендарен шаран

След години на слухове и легенди за гигантския шаран, обитаващ водите на язовир "Арбовия", трима запалени риболовци постигнаха дългоочаквания успех. Тодор Турлаков, Станислав Зланков и Иво Гошев извадиха от водоема рекорден шаран с тегло 31 килограма. Уловът стана факт по време на организиран 96-часов риболовен маратон на язовира, разположен в подножието на Средна гора, между брезовските села Стрелци и Драгново.

Тримата рибари, известни с любовта си към риболова и дългогодишен опит, решиха да се впуснат в това предизвикателство като начин да се насладят на природата и да опитат късмета си във водите на един от най-известните язовири в региона. Въпреки трудностите и високите температури по време на маратонния риболов, техният опит и подготовка дадоха впечатляващи резултати.

"Понеже резервирахме нашите сектори по различно време, се наложи да си запазим местата си през сектор. Това доведе до невероятно тичане на Ивайло по над 10 пъти на ден от 4-ти към 6-и сектор", споделя Тодор Турлаков пред България Днес. Изморителното движение между двата сектора се оказало изключително натоварващо, особено при високите летни температури, но усилията не били напразни.

От самото начало тримата въдичари следвали внимателно планирана стратегия. Те предварително се снабдили с подходяща стръв, на база събрана информация за рибата в язовира. Захранката също била част от техния план – Турлаков споделя, че те използвали около 100-110 килограма храна на 4-ти сектор и около 50 килограма на 6-и сектор. Рибите бързо откликвали на обилното захранване и скоро започнали да кълват редовно.

"Когато искахме да седнем да пием по бира и да починем, ударите също намаляваха моментално, дори и на моменти спираха, но когато им вкараме отново храна, започваха бесните рънове", казва Турлаков, като разказва как редовното захранване се оказало ключово за успеха им.

Техният упорит труд бил възнаграден с впечатляващи резултати – общо над 70 шарана били уловени по време на маратона, което се счита за абсолютен максимум. Сред тях четири риби преминавали границата от 20 килограма, а истинският трофей бил легендарният шаран с тегло над 30 килограма.

"Много от рибите не сме ги заснели поради големите жеги и гледахме да бъдем максимално бързи при тяхното откачане и пускане обратно", добавя Турлаков. Въпреки това, най-едрите трофеи били заснети, включително легендарният 31-килограмов шаран, за когото се носят истории години наред сред рибарите в региона.

Средното тегло на шараните, които тримата риболовци измъкнали, било около 14-15 килограма, като тези под 10 килограма били едва 5-6 броя. Турлаков споделя, че доста риби били с тегло около 17-18 килограма и вероятно догодина ще се присъединят към клуба на 20+ килограмовите трофеи.

Тайната на успеха на риболовците не се криела само в захранката, но и в използваните ароматни уафтъри. Турлаков разкрива, че те заложили на комбинация от два аромата – люта риба и люта мандарина, които работели страхотно за шаранджийския риболов. Всяко мятане било съпътствано от обвиване на уафтърите с паста от същия аромат и таен микс. "Над 90% от рибите са уловени на тези два уафтъра", казва той.

Успехът на тримата рибари показва не само тяхната отдаденост на хобито, но и че легендите за гигантския шаран в язовир "Арбовия" са не просто слухове. Риболовният маратон завърши с един от най-впечатляващите улови в региона и със сигурност ще остане в паметта на рибарите за дълго време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Рибар
    Това шаранче няма как да е 31 килограма колкото и да го тикат напред "като за снимка".
  • 4
    4
    до 1
    Тия риби май са толкова тлъсти че при тия килограми не са особено подходящи за ядене. Неслучайно по магазините за риба масовия размер е около 2-3 до 5 килограма.
  • 4
    3
    Alèx
    БИЛ Е "ДЕПУТАТСКИ" ШАРАН! ТЕ ОБИКНОВЕНО ТАКА ТРУПАТ ТРУДОВ СТАЖ В ПАРЛАМЕНТА! НО НЯМА СТРЪФ ЗА ТЯХ, ОСВЕН КАЛАШНИК!
  • 21
    2
    русе
    За да стане почти метър и 31кг+ рибата е живяла над 25-26 години!!! Такива риби не се убиват, за да се нахраниш с тях!!!
  • -9
    1
    На слука!
    И ... Шаранко у тиганя. После ... три дена яли, пили и се веселили.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари