Три семейни русенски компании, които работят на високо технологично ниво

1

И трите фирми използват Дунав мост като "врата" за внос на суровини и износ на продукция

В Русе и региона дървообработващата и мебелната индустрия се развиват на изключително високо технологично ниво. Със съдействието на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, в рамките на кампанията "Мебелите на България: традиции и иновации", статия в брой 122 на списание "Икономика" ни среща с три семейни компании, които активно използват Дунав мост като „врата“ както за внос на суровини, така и за износ на готова продукция.

Гораинвест АД

Гораинвест“ АД е създадена през 1998 година от инж. Валентин Новаков, който, заедно с двамата си синове, Росен и Борислав, е превърнал семейната фирма в значим играч на пазара. Следвайки своята амбиция, инж. Новаков започва дейността си с търговия на дървесина и внос на тополови трупи от Румъния. Постепенно с помощта на синовете си фирмата се ориентира към преработка на дървесина и производство на различни продукти за мебелната индустрия. Сред клиентите им са компании от Италия, Германия и дори заводът „Амер спортс“ в Чепеларе.

Гораинвест“ разчита на високотехнологични машини като Harvester, които заменят работата на 25 души с един оператор, и осигурява заплати над средното за сектора. Въпреки трудностите при намирането на квалифицирана работна сила, компанията продължава да се развива, разширява и инвестира в нови технологии и фотоволтаични централи.

ИРИМ

ИРИМ“ е най-големият производител на корпусна мебел в България, като стартира през 1990 година от малка частна фирма в Северозападна България. Днес компанията има модерна и автоматизирана производствена база в Русе, като осигурява присъствие в над 15 европейски държави. Създаването на собствен фотоволтаичен парк и внедряването на технологии за безотпадно производство са сред основните им иновации.

В момента „ИРИМ“ е със 100 милиона лева оборот и заетост на около 500 души. Въпреки трудностите на пазара, синовете на основателите, Николай и Анатоли Иванови, активно работят за разширяването на бизнеса и привличат кадри от чужбина.

Ергодизайн

Ергодизайн“ е друга семейна компания от региона, специализирана в производство на корпусна и мека мебел, както и тапицирани спални. Основана през 1997 година, фирмата сега е почти 100% дигитализирана и автоматизирана. Главен двигател на успеха е Слави Славов, а неговата дъщеря Симона също се включва активно в управлението. С 55 работници и амбиции за разширение, „Ергодизайн“ изнася значителна част от продукцията си за Румъния и планира увеличаване на капацитета си с 30%.

И в трите компании второто поколение израства с бизнеса на своите родители, и в трите то вече е активно включено в управлението, като само в ИРИМ двамата синове изцяло са поели „кормилото“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Старият Дъб
    Гора не остана от горски инвестиции и инвестиции в гората? Дивеч няма.Комунизма не си отива,а и то никога не е имало такова животно по тая географска ширина.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари