Три деца, изкъпани с препарат за животни, са в болница

0
Деветгодишно момиче е на апаратно дишане
Деветгодишно момиче е на апаратно дишане

Деветгодишно момиче е на апаратно дишане

Три момичета на възраст от 4 до 9 години бяха приети в болница в град Яш, Североизточна Румъния, след като майка им ги изкъпала с препарат за обезпаразитяване на животни. Едно от децата, 9-годишно момиче, е в критично състояние и е на апаратно дишане, съобщава телевизия „Диджи 24“. Другите две деца – на 4 и 7 години, се възстановяват, но случаят е предизвикал сериозна загриженост сред медицинските екипи.

Децата са били първоначално прегледани в град Бакъу, след което по спешност са транспортирани в Яш за по-нататъшно лечение. Лекарите в болницата за спешна помощ в Яш информират, че макар две от децата да са стабилизирани след проведеното лечение, състоянието на 9-годишната им сестра остава критично. Тя е настанена в интензивното отделение и поддържа животоспасяващо лечение на апаратно дишане.

Този инцидент е част от тревожна тенденция, която лекарите в региона забелязват. Според данни на болницата, от началото на годината над 30 деца са били хоспитализирани заради употребата на препарати, предназначени за животни – овце, крави, прасета, но не и за хора. Сред пострадалите е и двегодишно момиченце от Сучава, което беше прието в кома в началото на седмицата след отравяне със същия тип препарат. Детето е показало подобрение, но лекарите остават нащрек за потенциални усложнения.

Медицинските специалисти в Яш призовават родителите да бъдат изключително внимателни при употребата на препарати за животни и да не ги използват върху хора. Те обясняват, че тези продукти съдържат силно токсични вещества, които могат да предизвикат сериозни неврологични, белодробни и кардиологични увреждания, включително смърт, особено при деца, чийто организъм е много по-чувствителен към подобни химикали.

Полицията в Румъния е започнала разследване по случая. По данни на „Диджи 24“ е образувано наказателно дело за умишлено нанасяне на телесна повреда. В момента властите се опитват да установят точните обстоятелства около инцидента и как се е стигнало до използването на такъв препарат върху децата.

Случаят предизвика широк обществен отзвук, като множество експерти настояват за по-строги мерки и образователни кампании сред родителите относно опасностите от използването на ветеринарни продукти в домашни условия. Възможността за инциденти с подобен характер е висока, особено в селските райони, където тези препарати са леснодостъпни и родителите често не осъзнават рисковете, свързани с тяхната употреба.

Въпреки предупрежденията на специалистите, случаите на отравяния с препарати за животни при деца зачестяват, което поражда необходимостта от бързи и решителни действия както на национално, така и на местно ниво. Лекарите продължават да следят състоянието на деветгодишното момиче, което е в критично състояние, и остават бдителни за всякакви признаци на подобрение или влошаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари